Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi (TTB), Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin yaptığı kadro ilanına ilişkin itirazlarını bugün çevrimiçi düzenlediği basın toplantısında dile getirdi.
Kadro ilanının, bilimsellikten, denetimden, şeffaflıktan uzak olduğu ifade edildi.
Toplantıya TTB II. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Merkez Konsey üyeleri Doç. Dr. Deniz Erdoğdu ve Dr. Onur Naci Karahancı ile TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu üyeleri ve tabip odalarının yöneticileri katıldı.
Dr. Ali İhsan Ökten, atama şartlarının bilimsellikten, etik ilkelerden, şeffaflıktan, haktan, hukuktan uzak olmasına, yıllardır asistan eğiten ve uzman yetiştiren akademisyenlere kadro açılmamasına, aynı işi yapan eğitim görevlileri arasında eşitsizlik yaratılmasına ve kadrolaşma ile tıp eğitiminin niteliğinin düşürülmesine itiraz ettiklerini ifade etti.
“Bilimsellik, liyakat ve hakkaniyet”
TTB Merkez Konseyi adına basın açıklamasını Dr. Deniz Erdoğdu okudu:
“Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) tarafından 14 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazete’de 407 (3’ü iptal edildi) akademik kadro ilan edilmiştir. Bu kadroların 395’i Sağlık Uygulama Araştırma Merkezleri (SUAM), 7’i Gülhane Tıp Fakültesi, 5’i Rektörlük adına açılmıştır. SUAM adına açılan 395 kadronun 380’i profesör, 15’i doktor öğretim görevlisi kadrosudur.
“Oysa SBÜ Rektörlüğü, 17 Kasım 2020 tarihinde “Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönergesi”ni hazırlamış, 01 Ocak 2021 tarihinden itibaren uygulanacağını ilan etmiştir.
“Kasım ayında açıkladığı atama kriterlerinin 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacağını söyleyen SBÜ Rektörlüğü, 14 Aralık 2020’de SUAM adına yönerge kriterleri olmaksızın büyük çoğunluğu profesör kadrosu olmak üzere 395 akademik kadro alımı için ilana çıkmıştır. Açıklanan kadrolara atama için belirlenen ayırt edici kriter; SBÜ’nün kurulduğu 5 yıldan beri olduğu gibi yine belirli bir kişiyi tarif eden “Başlıca Araştırma Eseri”dir.
“Açık bir şekilde görünüyor ki; SBÜ kendi çıkardığı yönergedeki atanma kriterlerini yok sayarak, belirli kişilerin engele takılmaması, yönergeden muaf olması için, 380 profesör kadrosunu doldurmaya çalışıyor. Yüzlerce kadroya ilişkin ilandaki “aranan şartlar” kısmında bir kişi için bir konuya yer verilmiştir ve kişilere önceden sorularak işaret eder tarzda belirlendiği görülmektedir.
“Dünyanın hiçbir yerinde bu uygulamanın bir benzeri bulunmamaktadır. Böyle bir karar bilim ve etik anlayışın hakim olması zorunlu, akademi ve üniversite yapısına taban tabana zıttır.
“SBÜ kadrolarına atama yapılırken bilimsellik, liyakat ve hakkaniyeti içeren ölçütlerin uygulanması gerekir.
“Talebimiz, SBÜ akademik kadrolara atama ölçütlerinin TTB’nin önerileri de dikkate alınarak gözden geçirilmesi, yükseköğretim mevzuatına uygun hale getirilmesi, SBÜ’nin öğretim görevlisi kadrolarına atamaların bilimsel gelişmeyi amaçlayan, denetlenebilir ve objektif ölçütlerle yapılması, sürecin şeffaf yürütülmesidir.” (AS)