Sağlık Bakanlığı Anayasa Mahkemesi'nin "tam gün" olarak bilinen yasayı kısmen iptalinden sonra açıklama yaptı; üniversitede öğretim üyesi olanlar hariç, kamuda çalışan hekimlerin 30 Temmuz'dan sonra muayenehane açamayacağını, özel sektörde çalışamayacağını duyurdu.
Ancak bianet'in görüştüğü Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Feride Aksu Tanık, Bakanlığın kararı dar yorumladığını, mahkemenin hekimlerin serbest çalışmasının yasaklanamayacağına karar verdiğini söyledi.
Aksu Tanık, Bakanlığın açıklaması ve uygulamasıyla ilgili hak ihlallerine karşı, hekimlere hukuken nasıl bir yol izleyebileceklerini anlatan, içinde dilekçe örneğinin de olduğu bir kılavuz hazırladıklarını, bunu 19 Temmuz'da duyuracaklarını bildirdi. Aksu Tanık, ilke olarak hekimlerin kamuda insanca yaşayabilecek şekilde tam süreli olarak çalışmasını savunduklarını, ancak hekimlerin buna zorlanamayacağını söyledi.
Anayasa Mahkemesi, dün (16 Temmuz) yasanın bazı maddelerini iptal etmişti. Sağlık Bakanlığı bunun ardından yaptığı açıklamada kararı şöyle yorumlamıştı:
Bu karar ile Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarında döner sermaye ek ödemesi ile ilgili madde iptal edilmiştir. Bu iptal kararı Resmi Gazetede yayımlanmasından itibaren dokuz ay sonra yürürlüğe girecektir. Bu süre içerisinde gerekli düzenlemeler yapılarak ek ödeme ile ilgili Sağlık Bakanlığı personelinin herhangi bir mağduriyetine sebebiyet verilmeyecektir.
Anayasa Mahkemesi kararı ile üniversite öğretim üyelerinin yükseköğretim kurumları dışında çalışma yasağına ilişkin cümle iptal edilmiştir. Buna göre üniversitelerde kısmi statüde çalışma sona ermiş olacak, ancak öğretim üyeleri sekiz saatlik mesai saatlerinin bitiminde özel çalışabileceklerdir. Bu uygulama 30 Ocak 2011 tarihinde başlayacaktır.
Kanunun 7. Maddesi ile ilgili verilen iptal kararı ise hekimlerimizin özel sağlık kuruluşları arasında herhangi bir sınırlamaya bağlı olmaksızın çalışabilecekleri sonucunu ortaya koymuştur.
Anayasa Mahkemesinin Kararına ve Kanuna göre öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açması veya özel sağlık kuruluşlarında çalışması mümkün bulunmamaktadır. Bu uygulama 30 Temmuz 2010 tarihinden itibaren başlayacaktır.
TTB'den hekimlere destek
TTB'yse kendi açıklamasında, "Anayasa Mahkemesi kamuda görev yapan hekimlerin kamu görevlerinin yanı sıra serbest çalışmalarının yasaklanmasını anayasaya aykırı bulmuştur. Bu nedenle hekimlerin çalışmalarına devam etmeleri Anayasaya uygundur. Ancak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 28. maddesine dayanılarak olası dar yorumla engel çıkarılarak disiplin cezası verilmesi söz konusu olabilir" demiş, Bakanlığın dar yorum yapması halinde hekimlere destek sağlayacağını duyurmuştu. (TK)