Fotoğraf: AA
Türk Tabipleri Birliği (TTB), 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, mültecilerin maruz kaldığı ırkçılık ve ayrımcılığa dikkat çekti:
“Savaşların, kayıpların, maddi ve manevi yıkımların, geleceksizliğin ve belirsizliğin etkisiyle milyonlarca insan kendi ülkelerine dönemiyor. Yaşamak zorunda oldukları ülkelerde ise ırkçılık, ayrımcılık ve temel haklardan yoksunluk ile karşı karşıya kalıyorlar.”
Talepler
TTB, çözümle ilgili yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Türkiye’de bulunan her insanın statü sorunu çözülmelidir.
- Mülteciler, herkes gibi sağlık hakkına sahip olmalı ve sağlık uygulamalarından yararlanmalıdır.
- Sağlığı etkileyen beslenme, barınma, çalışma ve diğer yaşam koşulları iyileştirilmelidir.
- İnsanları yerlerinden edilmeye zorlayan nedenler ortadan kaldırılmalı, eşit hak ve özgürlüklere dayalı toplumsal yaşam oluşturulmalıdır.
108,4 milyon kişi yerinden edilmiş durumda |
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) “Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğitimler 2022” raporunda, geçen yıl, 2021 sonuna göre yaklaşık 19 milyon artan zorla yerinden edilenlerin sayısının 108,4 milyona yükseldiği belirtildi. Bu rakamın 62,5 milyonu ülke içinde yerinden edilenleri, 35,3 milyonu mültecileri, 5,4 milyonu sığınmacıları, 5,2 milyonu da uluslararası korumaya ihtiyaç duyan bireyleri kapsıyor. Düşük ve orta gelirli ülkeler, dünya genelindeki mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanların yüzde 76'sına ev sahipliği yapıyor. En az gelişmiş ülkeler zorla yerinden edilenlerin yüzde 20'sine ev sahipliği yaparken, mülteciler ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanların yaklaşık yüzde 70'i komşu ülkelerde yaşıyor. Raporda, Türkiye'nin yaklaşık 3,6 milyon mülteciyle dünya genelinde en fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke olduğu bilgisi yer aldı. Türkiye'yi, 3,4 milyon ile İran, 2,5 milyon ile Kolombiya ve 2,1 milyon ile Almanya takip etti. Rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan çocuklar, zorla yerinden edilenlerin yüzde 40'ını oluşturuyor. |
(AS)