*Görsel: Pixabay.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Delta varyantı dünyada baskın COVID-19 vakalarını oluşturmaya başladı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, "Delta varyantı başta olmak üzere yeni varyantlar da göz önünde bulundurarak salgın bitti algısı yaratılmasının çok ağır sonuçları olabileceği konusunda yetkilileri uyarıyoruz" şeklinde bir yazılı açıklama yaptı.
"Türkiye ve diğer ülkelerde COVID-19 mutasyonları varlığını devam ettiriyor, kaygı verici varyantlar ile karşılaşıyoruz" vurgusu yapan TTB merkez konseyi şöyle devam etti:
- Sağlık Bakanlığının yurtdışı seyahatlerde uygulanacak önlemler için ülkeler arası riskle uyumlu olmayan yaklaşımı görülmektedir. Vaka sayıları her geçen gün artan Delta varyantının yoğun olduğu İngiltere ve Rusya gibi ülkelerden gelenlerde son 72 saat içinde yaptırılan testin negatif olması yeterli görülmektedir. Ancak ülkemizin yeni bir tehlike ile karşılaşmaması için özellikle uluslararası seyahatlerde bilimsel önlemlerini artırması gereklidir.
- Hindistan, Nepal, Pakistan vb. ülkelere uygulanan 72 saat içinde PCR testi yaptırılması, test negatif ise 14 gün karantina uygulanması ve tekrar testin negatif olması koşulu ile turist olarak seyahat hakkına sahip olunması, başta Rusya ve İngiltere olmak üzere Delta varyantının yükseldiği her ülke için geçerli olmalı. Aksi takdirde turizm gibi bilimsel olmayan kaygılar uğruna yeni bir dalga ile karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır.
Aşı mobil araçları tavsiyesi
Semptomları neler?Delta varyantı, COVID-19'dan farklı semptomlar gösteriyor. "Bir numaralı semptom baş ağrısı, ardından boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ateş." Uzmanlar öksürük ve koku kaybı gibi daha "geleneksel" COVID-19 semptomlarının artık çok daha nadir olduğunu ve gençlerin çok daha fazla soğuk algınlığı veya "komik bir duygu" yaşadığını söylüyor. |
TTB yetkilieri, "Delta varyantı riski göz önünde bulundurulduğunda sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü için varyantlara etkili mRNA aşıları ile üçüncü doz aşı programı başlatılması gerekliliğine" dikkat çekerken ekledi:
"12 yaş ve üzeri nüfus da aşılama programına katılması bilimsel olarak gündeme alınmalı; gerekli durumlarda hızlı bir şekilde aşı istasyonları ve aşı mobil araçları kurulmalı."
Yeni varyantlar da göz önünde tutularak "salgın bitti" algısı yaratmanın ağır sonuçları olabileceğine dikkat çeken tabipler ekledi:
"İktidarın sorumluluğu kendi yaşam biçimlerini ve bilimsel olmayan antidemokratik uygulamalarını tüm topluma dayatmak değil, salgına yönelik gerekli önlemleri almaktır."
Açıklamada ayrıca, "Aşılamada son bir haftadır uygulamanın günlük 1,5 milyona kadar çıkması sevindirici olmakla birlikte, unutmamalıyız ki henüz toplumsal bağışıklığın uzağındayız" denildi.
Türkiye'de resmi olarak 134 vaka
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ana kadar Türkiye çapında Delta varyantı tespit edilen kişi sayısının 134 olduğunu açıkladı.
Ancak yayılma hızı ve saptanma zorluğu göz önünde bulundurulunca gerçek sayının ne olduğu bilinmiyor.
Mutasyonlar antikorları engelleyebilir
Bilim insanları, Delta'yı bu kadar tehlikeli yapan şeyi araştırmaya yeni başlıyorlar.
Science makalesine konuşan uzmanlara göre virüsün yüzeyini saplayan ve insan hücrelerini istila etmesine izin veren protein olan spike'yi kodlayan gendeki dokuz mutasyondan oluşan bir takıma odaklanıyorlar.
P681R adı verilen önemli bir mutasyon, bir insan enziminin proteini kestiği furin bölünme bölgesinin hemen yanındaki bir noktada bir amino asidi değiştiriyor; bu, virüsün insan hücrelerini istila etmesini sağlayan önemli bir adım olarak görülüyor.
(PT)