*Görsel: TTB
Türk Tabipleri Birliği (TTB), MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bayram namazı çıkışında TTB’yi hedef gösteren sözlerine ilişkin açıklama yaptı.
"Her olayda millete ters düşen ve siyasete alet olmuş kurumlarla bir yere varmak mümkün değildir. Her defasında söylüyorum Tabipler Birliği kapatılmalıdır" diyen Bahçeli’ye sosyal medyadan yanıt veren TTB, “Buradayız” dedi.
TIKLAYIN-Bahçeli TTB'yi hedef aldı
TTB'nin mesajı şöyle:
"Artık kaybettiklerimizin değil umudun, özgürlüğün, sevincin dilimizde; sağlığımızın, geleceğimizin ellerimizde olduğu günlerde hep birlikte bayramları kutlayabilmek için… Buradayız, burada olmaya devam edeceğiz!"
TIKLAYIN-Bahçeli'nin hedef gösterdiği TTB'ye doktorların yüzde 88'i üye
1-TTB ne zaman kuruldu? Amaçları nedir?
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Türkiye'deki hekimlerin örgütlü sesidir. Anayasal güvence altında, 6023 sayılı yasa ile kurulmuş kamu kurumu niteliğinde ve ülkedeki hekimlerin yüzde 88'inin (100.000) üye olduğu bu örgütün ana gelir kaynağı üye aidatları olup hükümetten hiçbir yardım almaz.
Türk Tabipleri Birliği;
Türkiye halkının sağlığını korumak, geliştirmek ve herkesin kolay ulaşabileceği kaliteli ve uygun maliyetli sağlık hizmeti için çalışmak,
Meslek ahlakını en iyi şekilde korumak,
Tıp eğitiminin her alanında söz söylemek,
Hekimlik mesleğinin çıkarını her platformda dile getirmek,
Mesleğin, üyelerinin maddi, manevi haklarını korumak için kurulmuştur.
Türk Tabipleri Birliği meslek disiplinini sağlamak, hasta yakınmalarını araştırmak, hekimlerin özel çalışma ücretlerini belirlemek gibi konularda çalışmaktadır.
1953 yılında İstanbul'da kurulan TTB Merkez Konseyi 1983 yılından sonra Ankara'ya taşındı.
2- Kaç örgütlenmesi var?
Hekim sayısının 100'ü aştığı 65 ilde yerel örgütlenmesi var. Türk Tabipleri Birliği'ne üye olmak bu odalardan birine başvurmak ile olanaklı.
Bu odaların yönetim kurulları üyeler tarafından doğrudan seçilmekte, üye sayısı ile orantılı olarak 5-7 kişilik yönetim kurulları belirleniyor. Yönetim Kurulu yanı sıra disiplin konuları ile ilgili Onur Kurulları, özellikle mali denetimi yapan Denetim Kurulları ve merkez organları seçen "delegeler" yerel örgütlenmenin parçaları.
İki yılda bir Haziran ayında yinelenen seçimlerle göreve gelen yerel kurullardan delegeler; yine iki yılda bir 11 kişilik Merkez Konseyi, Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu üyelerini seçerler. Merkez Konseyi'nin temel görevi; Büyük Kongre'nin belirlediği örgüt politikalarına işlerlik kazandırmak, örgüt çalışmalarının koordinasyonunu sağlamak, merkezi yayınlar çıkarmak, kurslar düzenlemek, mesleki sorunlarla ilgili olarak diğer kurumlarla görüşmeler yapmaktır. Merkez Konseyi'nin teknik çalışmaları kollar ve komisyonlar tarafından yapılıyor.
3-Üyelik süreci nasıl işliyor?
Türk Tabipleri Birliği'ne üyelik serbest çalışan hekimler için zorunlu olmakla birlikte, halen üyelerinin yarısı, kamuda çalışan, üyeliği zorunlu olmayan hekimlerdir. Üyelik aidatları Büyük Kongre'ce teklif edilir ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanır.
Seçilmiş kurullardan Merkez Konseyi her hafta, Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu yılda en az iki kez olağan toplantı yapmaktadır.
Türk Tabipleri Birliği, ulusal düzeyde Sağlık Meslek Birlikleri Grubu'nun, (Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türk Veteriner Hekimler Birliği ile birlikte) kurucu üyesidir. Ayrıca, sendikalar ile de iletişim, işbirliği gerçekleştirilmektedir.
Uluslararası düzeyde; Dünya Tabipler Birliği, Avrupa Tıp Eğitim Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü ile Avrupa Tabip Birliklerinin oluşturduğu Forumun üyesi olup, toplantılarına aktif üye olarak katılmaktadır. Avrupa Uzmanlar Birliği (UEMS)nin "assosiye", Pratisyenler Birliği'nin de "gözlemci" üyesidir.
4- Türk Tabipleri Birliği meslek için ne yapar?
TTB hekimlerin mesleki yeterliliğinin devamı ve eğitimlerini çeşitli şekilde izler. Türk Tabipleri Birliği Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitiminin meslek uygulamasındaki önemini göz önüne alarak yıllardan beri her platformda, tıp eğitimini nitelik ve nicelik yönünden irdeleyip görüşünü dile getirmekte, daha iyiye gitmesi için kamuoyu yaratmaya çalışmaktadır.
TTB Tıpta Uzmanlık Eğitimi ile ilgili raporlar hazırlayıp ilgililere sunmakta ve uzmanlık eğitimi ile ilgili görüş bildiriyor.
Bu etkinliklerin yanısıra TTB temel sorumluluğunun hekimin sürekli eğitimi alanında olduğunu düşünmektedir. Bu amaçla odalarda hekimlerin eğitimi için mesleki yayınlar yapılmakta, kurslar düzenlenmektedir. Bunun yanı sıra örgütün birimlerince hazırlanan ve ülkedeki mezuniyet sonrası eğitim ortamının standardizasyonunu ve sürekli eğitimin mesleki doyum yanı sıra özlük hakkına da dönüşebilmesini sağlayacak "Sürekli Eğitim Etkinlikleri Değerlendirme Yönergesi"ni uygulamaya koymuş ve başarıyla yürütmekdir.
Türk Tabipleri Birliği çeşitli konularda sürekli eğitim kursları düzenlemektedir. Spor Hekimliği, Turizm ve Sağlık Kursu düzenlemektedir. Bu kurslar arasında "İşyeri Hekimliği Kursu"nun özel bir yeri vardır. Bugün yalnız İşyeri Hekimliği Sertifika Kursunu bitiren hekimler "işyeri hekimi" olarak çalışma yetkisine sahip olabilmektedirler.
5-Etik ilkesi nasıl ilerliyor?
Meslek uygulamaları ve tutumlar ile ilgili Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün izlenmesini yerel örgütler sağlar. Etik konularında gerek Dünya Tabipleri Birliği genelgelerini çevirerek gerekse Türkiye özelinden konu başlıklarında görüşler oluşturarak tıp ortamına katkı sunar.
6- TTB halk için ne yapar?
TTB yayınları, web sayfası, kitle iletişim araçları ile halkı bilgilendirirmektedir. doktorum.dr.tr web sayfası ve dr.tr uzantılı hekimlerin olduğunu tescillediği web adresleri ile halkımızın sorularını yanıtlamaktadır.
TTB merkezde bir Basın Bürosu çalışmaktadır. Basın kuruluşlarına ve gazetecilere dosyalar sunmaktadır.
Türk Tabipleri Birliği halk sağlığını ilgilendiren çeşitli konularda tutum belirlemekte, raporlar hazırlamakta, halkı bilinçlendirmektedir. Çernobil/radyasyon konuları, çevre duyarlılığı, temiz su kaynakları, bulaşıcı hastalıklar, sağlık reform taslakları eleştirileri, sigara bu çalışmaların örnekleridir.
7- Ödülleri ve kaynakları neler?
TTB, Dr.Behçet Aysan Şiir Ödülü, Nusret Fişek Halk Sağlığı Ödüllerini vermekte, TTB-STED Fotograf Yarışması'nı düzenlemektedir.
Üye aidatları, eğitim etkinlikleri, yayınlar TTB'nin temel gelir kaynaklarıdır.
(RT)