Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu, aşıyla ilgili altı iddiaya bilimsel cevaplar veren bir broşür hazırladı. TTB, aşı karşıtlığına karşı "Aşı Candır Kampanyası" başlatmıştı.
TIKLAYIN - TTB: Aşıyı Reddetmek Kamu Sağlığını Tehdit Eder
Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, çocuğuna aşı yaptırmayı reddeden aile sayısı 2011’de 183’ken 2016’da 12 bine, 2017’de 23 bine çıktı.
“Anne ve Babalar için Aşı Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler” başlıklı broşürdeki yedi soru ve cevapları şöyle:
1. Çocuğunuza niçin aşı yaptırmalısınız?
Aşılar, çocuklarımızın sağlığını korumak, iyileştirmek için çok büyük bir etkiye sahiptir. Kızamık, difteri, boğmaca gibi toplumda sık görülen bazı hastalıklar, küçük çocuk ve bebeklerde ciddi sorunlara ya da ölümlere neden olabilir. Çocukları bu hastalıklardan ve bu hastalıklara bağlı diğer olumsuz sağlık sorunlarından (zatürre gibi) korumak için aşılara ihtiyacımız var.
2. Aşı yaptırmasak ne olur?
Aşı uygulamalarının bu kadar yoğun olduğu günümüz koşullarında aileler, geçmişte bu konuda yaşanmış salgıları hatırlamıyor ya da bilmiyor. Ancak unutulmamalıdır basit bir aşı ile önlenebilir hastalık olan “kızamık” bugüne dek 200 milyon kişinin yaşamını kaybetmesine neden oldu. Yine verem (tüberküloz) halen insanların ölümüne neden olmaya devam ediyor.
3. Bugüne dek yapılan aşılar Türkiye’de ve dünyada neyi değiştirdi?
Türkiye’de aşılar 1981 yılından beri düzenli şekilde uygulanıyor. Başlangıçta tüm dünyada olduğu gibi sadece 6 aşı uygulaması mevcuttu. Bunlar difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, veren ve çocuk felci aşılarıydı. Sadece bu aşılara yönelik yapılan uygulama sayesinde her yıl 3 milyon çocuğun ölümü, 750 bin çocuğun engelli olması engellendi. Çiçek aşısının yaygın uygulanması nedeniyle çiçek hastalığı tüm dünyada yok edildi.
4. Aşılarda cıva var mı?
Thimerosal (thiomersal, mercurothiolate), 1930’lu yıllardan bu yana aşılarda yaygın olarak kullanılan organik bir cıva birleşiği. Aşıların içeriklerine eklenen bu madde bakteri çoğalmasını önlemek, antijen ve antikorları stabilize etmek için kullanılır. Aşılama şemasında önerilen bazı aşılarda bu maddenin olması son yıllarda tartışmalar yarattı ve çocuğun nörolojik gelişimini etkilediği, otizme neden olduğu iddia edildi. Ancak bu konuda kesin bilimsel kanıt yok.
Üstelik aşıların içindeki cıva miktarı balık, bazı bitkisel besinlerin tüketilmesi ile alınan cıva ile karşılaştırılamayacak kadar düşük.
5. Aşı kanser yapar mı?
Türkiye’deki aşı takvimine göre çocuklar 18 yaşına kadar 10 farklı aşıdan 21 doz alır. Bu kadar aşının uygulanması aşı içeriğinde bulunan kimyasalların vücutta biriktiği ve uzun zaman sonra kansere neden olduğu iddialarına yol açtı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün yürüttüğü çalışmalarda, aşı içeriğindeki bu kimyasalların hiçbirinin uzun dönemde kansere neden olmadığı bildiriliyor. Aşı karşıtı kampanyalarda öne sürülen bu iddiaların hiçbir kanıtı ve gerekçesi yoktur.
Aşılar kansere neden olmamakla birlikte kansere neden olan virüslere karşı koruyucu etki yapar. Karaciğer kanserine neden olan Hepatit B virüsünden son derece güvenli olan Hepatit B aşısı ile korunabilirken yine kadınlarda rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) nedeni olan Human Papilloma Virüsü (HPV) HPV aşı ile önlenebilir.
6. Aşılar otizm yapar mı?
Aşılar hangi hastalığa yönelik yapılıyorsa sadece o hastalığa ait antijen barındırır. Yani “kısırlık” yapmaz ya da otizm gibi hastalıkların nedeni olmadığı bilinmektedir. Yapılan tüm çalışmalar aşıların otizm yapmadığını göstermiştir. (AS)
* Tümü ücretsiz olan aşıların takvimine buradan ulaşabilirsiniz.