Prof. Dr. Ülkü Azrak konuyla ilgili olarak, "Bölgede KADEK'e karşı asker bulundurulması, kendini koruma amaçlıdır" görüşünü savundu.
Anayasa Hukukçusu olan iki profesör de bianete açıklamalarında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askerlerinin Türkiye'de olmasını "Anayasa'ya aykırı" olarak nitelendirdi.
Üskül: TSK çatışmaya yol açabilir
Prof. Üskül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kuzey Irak'a girmesinin bir çatışma ortamı yaratabileceğini, bunun da ABD'nin Irak'a saldırısına benzer bir hukuksuzluk yaratacağını belirtiyor:
* Türkiye Kuzey Irak'a, ya kendine yönelmiş bir saldırı olursa, ya da savaşın ardından Birleşmiş Milletler (BM) bölgede güvenliği sağlama görevini verirse asker gönderebilir.
* TSK'nın Kuzey Irak'ta bulunması oradaki yaşayanların kabul etmiyor. Türkiye'nin askeri varlığının burada hareket halinde olması bir çatışmayı gündeme getirebilir.
* TSK'nın Kuzey Irak'taki varlığı şu anda olası bir göç ihtimaline karşı sınırda önlem almak şeklinde. Tamamen insani bir görev için bulundukları izlenimini bırakıyorlar. Dolayısıyla bu konuda kimsenin itirazı da yok. Ancak TSK'nın içeriye doğru girmesi bir çatışma yaratacağından meşru değildir.
* Kuzey Irak'taki grupların kendi içlerinde çatışmaya girmesi ya da federal bir yapı oluşturmaları, Türkiye'nin Irak'a girmesi için meşru bir neden değildir. ABD ve ortaklarının Irak'a girmesi uluslararası meşruiyetten ne kadar uzak ve hukuksuzsa, Türkiye'nin tavrı da aynı sınıfa girer.
Azrak: Sadece sınır korunuyor
Prof. Azrak, Türkiye terörden korunma nedeniyle Kuzey Irak'taki askeri gücünü artırırsa bunu uluslararası kamuoyuna kabul ettiremez yorumunu yapıyor:
* TSK , Kuzey Iraktaki KADEKli grupları tehlike olarak görüyor ve onları kontrol etmek ve Türkiyeye geçmelerini engellemek için sınırını kontrol altında tutuyor. Daha farklı bir harekette bulunacaklarını zannetmiyorum. ABD, Iraka kanıtlanmış bir tehlike nedeniyle girmedi. Türkiye ise 20 yıla yakın bir zamandır bu terör grubuyla savaşıyor.
* Ancak, Türkiyenin Kuzey Irakta işgal kuvveti şeklinde bulunduğu izlenimi vermemesi ve uluslararası hukuka uygun davranması gerekiyor. Uluslar arası arenada ve Avrupa Birliğinde Kürtlere bakış açısının olumlu olduğu göz önüne alınmalı.
ABD, askeri Türkiyede yasal değil
ABD askeri birliklerinin Türkiyede bulunmaları konusunda Prof.Üskül, Üs ve limanların modernizasyonunun dışına çıkıldığı, bir askeri varlığın olduğu ortada. Hükümet, kamuoyuna bir açıklama yapmalı ifadesini kullanıyor.
Prof. Azrakın değerlendirmesi ise şöyle:
ABD, Türkiyedeki askeri varlığıyla Meclisin asker bulundurmama kararını ihlal ediyor. Askerlerin fiili hareketliliğini izliyoruz. Füzeler düşüyor. Türkiyenin acilen bir nota verip anayasaya aykırı bu duruma engel olmalı; TSK, ABD askeri ile işbirliği yapmamalıdır. (ÖG/BB)