Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri (ADAM) Platformu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, "TSK'dan ihraç edilen mağdurlara yapılan haksızlık giderilecektir" sözünün takipçisi olacaklarını, orduya geri alımlarda ayrımcılık yapıldığını" açıkladı.
ADAM Platformu Sözcüsü Mustafa Demirkanlı, bianet'e yaptığı açıklamada, "İrtica suçlamasıyla atılanların hemen hemen hepsinin başvurusunun kabul edildiğini, sol görüşlülerin ise çoğunlukla reddedildiğini" ifade etti.
12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbelerinde yargı kararı olmaksızın görüşlerinden dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) çıkartılmış askerlerin kurduğu platform, açıklamasında, darbelerin ardından yargı kararı olmadan atılanlar ile Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla ihraç edilenlerle ilgili düzenlemenin uygulamasında "kararname ve disiplin kurulu mağduru askerlerin yasadan yararlandırılmadığına" değindi.
6191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'yla 926 Sayılı TSK Personel Kanunu'na Eklenen 32. Geçici Madde'de yapılan değişiklikle, 12 Mart 1971'den itibaren TSK ile ilişiği kesilenlerin başvuru yaparak hak kayıplarını giderme imkanı doğmuştu. Bakan Çelik de iki gün önce (1 Ağustos) yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
"Mart'ta kabul edilen kanun, ilişiği kesilenlerden dileyenlerin, 60 gün içinde Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) başvurmalarını öngörüyordu. Devam eden çalışmalar neticesinde 585 mağdurun işlemleri tamamlanmak üzere. 2 bin 199 başvuruyla ilgili çalışmalar sürdürüyor. Devlet Personel Başkanlığı 2 bin kadro ihdas etti. İşlemlerin tamamlanmasıyla 45 gün içinde atamalar gerçekleşecek."
Kendisi de 12 Mart darbesinin ardından ordudan uzaklaştırılan Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Erol Kızılelma da dün (2 Ağustos) bianet'e yaptığı açıklamada, düzenlemeyi samimi bulmadıklarını, sol görüşleri nedeniyle çıkarılanların hala ayrımcılığa uğradığını ifade etmişti.
"Beraat ettiği suçtan reddedildi"
Platform bugünkü açıklamasında, Çelik'in "Olağanüstü dönemlerde yargı kararı olmadan TSK'dan atılanlar ile YAŞ mağdurlarına yapılan haksızlık giderilecek" sözünün takipçisi olduklarını ifade etti. Ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa değişikliği için referandum kampanyasında vermiş olduğu "Darbelerin açtığı yaraları saracağız" sözü de hatırlatıldı.
Açıklamada şu noktalara dikkat çekildi:
"YAŞ mağdurlarına ve darbezede askerlere haklarının iadesini öngören yasa, ayrımcılık yapılarak uygulanıyor. Darbelerin kararname ve disiplin kurulu mağduru askerleri yasadan yararlandırılmazken, YAŞ kararıyla ilişiği kesilen askerler yararlanıyor. Hatta YAŞ mağduru askerler arasında bile ayrımcılık yapılıyor.
Örneğin, 28 Şubat sürecinin YAŞ mağdurlarının başvurularını kabul eden Bakanlık, 1984'te yargı kararı olmadan YAŞ kararıyla ilişiği kesilen Üsteğmen Ahmet Şener ve 13 subayın başvurularını reddetti."
Demirkanlı da, 14 subayın başvurusunun ret gerekçesinde, "ithaf edilen suçun vasıf ve mahiyetinden dolayı" yazdığını ifade etti ve ekledi: "Subaylar sıkıyönetim mahkemesinde beraat etmişlerdi. Ancak şimdiki hükümet, mahkeme kararını değil, darbenin ardından yapılan iddiayı göz önüne alarak karar verdi. Darbenin ardından üçlü kararnameyle çıkarılanların da çoğunlukla reddedileceğini düşünüyorum." (AS)