Son bir yılda dört halikopter düştü. Temmuz ayından bu yana da üç S-70 Modeli Sikorsky tipi helikopter düştü, toplam 23 asker hayatını kaybetti. Son dönemlerde yaşanan askeri araçların yaptığı büyük kazalardan sonra başlatılan soruşturmaların sonuçları ve Roboski katliamı için açılan soruşturmalar ya sonuçlandırılmadı ya da sonuçları kamuoyuyla paylaşılmadı.
Siirt'in Pervari İlçesi'nde İl Jandarma Komutanlığı'na ait S-70 Modeli Sikorsky tipi helikopter önceki gün Siirt-Şırnak-Van üçgeninde yer alan Herekol Dağı'nda düştü, 17 asker hayatını kaybetti.
22 Temmuz'da, Jandarma Genel Komutanlığı'na ait S-70 Sikorsky tipi helikopter Hakkâri'nin Dağlıca ilçesinin 12 km kuzeydoğusunda inişe geçtiği sırada düştü, beş asker yaşamını yitirdi.
11 Ekim'de de, Diyarbakır'ın Lice ilçesi sınırları içinde bulunan geçici bir üs bölgesinden askeri personeli değiştiren yine bir S-70 Sikorsky tipi helikopter, kalktıktan kısa bir süre sonra düştü, bir asker öldü, yedi asker yaralandı.
Her iki olayın ardından olduğu gibi, bu kez de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) basın açıklaması yaparak olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ifade etti.
Ancak önceki soruşturmaların nasıl sonuçlandığı, sonuçlanıp sonuçlanmadığı ve sorumluların kim ya da kimler olduğu kamuoyuna açıklanmadı. Siirt'te dün meydana gelen olayın detaylarının da aynı akıbete uğraması tehlikesi bulunuyor.
TSK: "Hava muhalefetinden" düştü
TSK'nın bugün resmi internet sitesinden yaptığı ikinci açıklamada, "Helikopterin, değişen meteorolojik şartlardan dolayı düştüğü değerlendirilmektedir. Diğer hava araçlarında olduğu gibi, kırıma uğrayan helikopter de uçuş saatine bağlı olarak düzenli bakımdan geçirilmiştir" bilgisi yer aldı.
TSK, Cumartesi akşamı da olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.
Kaza olduğu açıklanan olayla ilgili birçok soru yanıtsız kalırken, hayatını kaybeden askerler resmi törenle memleketlerine uğurlandı.
Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'ndaki uğurlama töreninde, asker aileleri, yetkililere "Çözün artık bu işleri" diye seslendi.
Afyon soruşturması ne oldu?
Sadece Temmuz-Ağustos ayların 39 asker kazalarda öldü. Ölümlerin sebebi olarak minibüs devrilmesi, helikopter düşmesi ve mühimmat patlaması gösterildi.
5 Eylül'de Afyon'daki mühimmat deposunda el bombası tasnifi sırasında meydana gelen patlamada 25 asker öldü.
Bu patlamanın ardından da soruşturma başlatıldığını açıklayan TSK, soruşturmanın sonuçları hakkında halen kamuoyuna bir açıklama yapmış değil.
Emekli askeri hakim Ümit Kardaş, bianet'e yaptığı açıklamada, "Kurumlar hesap verebilir, şeffaf, denetlenebilir değil. Hiçbir kurum değil, güvenlik sektörü de, sivil de, siyaset de değil. Böyle olaylarla karşılaşınca, üzülüyoruz ve sonuç bekliyoruz: Acaba soruşturma sonucunda ne olacak?" demişti.
21 Ağustos'ta da Şırnak'ın Uludere ilçesi Gülyazı (Bujeh) köyünde askerleri taşıyan minibüs şarampole yuvarlandı, kazada 9 asker ve 1 korucu hayatını kaybetti.
Roboski'nin sorumlusu kim?
Aynı bölgede, 28 Aralık 2011'de 34 kişinin savaş uçaklarıyla bombalanarak öldürüldüğü Roboski katliamıyla ilgili soruşturma ise üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen yerinde sayıyor.
Meclis İnsan Hakları Komisyonu Uludere Alt Komisyonu Başkanı AKP'li İhsan Şener, Taraf gazetecine yaptığı açıklamada, "Raporumuzda, istihbaratı ve vur emrini kimin verdiği olmayacak" dedi.
Milli Savunma Bakanlığı da komisyona sunduğu raporda, Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı'nın ve Uludere Sulh Ceza Mahkemesi'nce konulan gizlilik kararını gerekçe göstererek sorulara yanıt vermedi.
Taraf gazetesinden Lale Kemal de bugünkü köşesinde, "Ne yaman çelişki ki iktidar partisinin bir vekili, hükümetin olayı ortaya çıkarmadaki irade eksikliğini böylece itiraf etmiş oluyor ve vekillerin, ülkenin istikrarını önemli ölçüde bozan olayların aydınlatılmasındaki yetersizliklerini gözler önüne seriyor" diye yazdı. (AS)