Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) kimyasal silah kullandığı iddialarına karşı, TSK'nın envanterinde kimyasal silah ve mühimmat bulunmadığını açıkladı.
Yapılan açıklamada "PKK ile mücadelenin ulusal ve evrensel hukuk kurallarına uygun" sürdürüldüğü belirtildi.
Dün (7 Aralık) Nükleer Silah Uzmanı Dr. Robert M. Gould, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesini ziyaret ederek, İHD yetkililerinden bölgede son günlerde gündeme gelen kimyasal silah kullanımına ilişkin bilgi aldı. İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, Gould'e hazırladıkları kimyasal silah raporunu vererek, bu konuyu araştırmalarını istedi.
Kimyasal silah iddiaları
Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ve yapılan sınır ötesi operasyonlarda misket bombası kullanıldığına dair iddalar da öne sürülüyor.
* Misket Bombaları Koalisyonu (CMC) raporunda, Ocak 1994'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı sınır ötesi operasyonda, PKK'nin Zaleh kampına düzenlediği saldırıda misket bombası kullanıldığının basında çıkan haberlerden öğrenildiği bilgisi de yer aldı.
* 22 Ekim 2011'de Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki Kazan Vadisi'nde yapılan ve kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen hava operasyonunun ardından Zap'a yapılan bombardımanda, uçakların misket bombası attığı ileri sürüldü.
* PKK'nin açıklamasına göre, 4, 14, 19 ve 20 Eylül'deki hava saldırılarında da misket bombaları kullanıldı. Açıklamada, misket bombalarının özellikle 2007'den bu yana yapılan sınır ötesi operasyonlarda sıkça kullanıldığı, Ocak 2009'da Kandil'e yönelik bir saldırıda fosfor içeren misket bombalarının kullanıldığı ileri sürüldü. Aynı saldırının 10 Nisan 2009'da da tekrarlandığı ifade edildi.
* 19 Aralık 2000'de 12 tutuklu ve hükümlünün öldüğü, 55 kişinin yaralandığı Bayrampaşa Cezaevi'nde yapılan Hayata Dönüş Operasyonunun ardından yapılan incelemelerde ve otopsilerden sonra hazırlanan ve Adalet Bakanlığı'na sunulan Adli Tıp Kurumu raporunda, kimyasal silaha dair delillerin saptanmış olduğu yazılıydı.
Jandarma Çavuş olarak görevli olan Altan Sabsız da "Mahiyetini bilmediği değişik gaz bombalarıyla müdahale edildiğini" söylemişti.
* Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Türkiye'de halen misket bombası stoğu bulunduğunu, ancak anlaşmayı imzalamadığı için stoklarda ne kadar bomba olduğuna, bunların tipine, cinsine, nereden alındığına dair resmi bir açıklamanın da yapılmadığını ifade etmişti.
Mayıs 2008'de Dublin'deki toplantıya gözlemci olarak katılan Türkiye'den bir yetkili, stoklarla ilgili şunları söylemişti:
"Meşru bir düşmanla savaşta, misket bombaları alan hedeflerine karşı kullanılan en etkili silahtır ve stoklarımızda bu mühimmatlardan çok sayıda bulunuyor. Misket bombaları için uygun bir alternatif bulmadığınız sürece bu silahları öylece yasaklayamazsınız."(ÇT)