Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) kurucularından Ahmet Kaçmaz, böbrek yetmezliği nedeniyle bu sabah hayatını kaybetti.
Yaşadığı Bodrum'da üç gün önce hastaneye kaldırılıp, yoğun bakıma alınan Ahmet Kaçmaz'ın cenazesi yarın (27 Nisan) 12.30'da Bodrum/Akyarlar Kemer Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
TIKLAYIN - Ben en çok Ahmet' sevdim
1938'de İstanbul'da dünyaya gelen Kaçmaz, 1955'te Ankara Atatürk Lisesi'ni, 1960'ta İstanbul Teknik Üniversitesi'ni bitirdi. 1974'e kadar Devlet Su İşleri ve Devlet Demiryolları genel müdürlüklerinde, özel sektöre bağlı şirketlerde yüksek mühendis olarak çalıştı. İnşaat Mühendisleri Odası'na üye oldu ve 1960'lı yıllarda "zemin mekaniği" üzerine uzmanlığını geliştirdi.
1960'lı yıllarda TİP'e üye olan Kaçmaz, Ankara-Altındağ ilçe örgütünde ilçe başkanlığı yaptı. 12 Mart döneminde "Sosyalist Parti için Teori-Pratik Birliği" dergi çalışmasına ve TSİP'in kuruluş çalışmalarına katıldı.
12 Eylül 1980 darbesinden sonra, kendisi ve partisi hakkındaki kovuşturmalar nedeniyle yurtdışına çıktı. Siyasal sığınmacı olarak Almanya'da yaşamını sürdürdü. Kaçmaz'ın "İleri Demokrasi" (1977), "Yaşasın Sosyalizm" (1978) ve "8. Kuruluş Yıldönümünde TSİP" (1982) adlı kitapları bulunuyordu.
Ahmet Kaçmaz, 12 Eylül'den sonra Almanya'da parti çalışmalarına devam etti. Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 141 ve 142. maddelerinin (*) kalkması sonrası Türkiye'ye dönerek sosyalist hareketin birliği çalışmalarına destek verdi.
Arkadaşları arasında "çok iyi bir entelektüel Marksist, müziksever, şiir ve edebiyat okuru ve sporcu" olarak tanınan Kaçmaz, Gültin Kaçmaz ile evliydi.
(*) TCK 141. maddesi "komünist örgütlenme", 142. maddesi ise "komünizm ve bölücülük propagandası" ile ilgili "suçları" düzenliyordu. Bu iki maddenin ihlali durumunda ölüm cezası dahil çeşitli hapis cezaları veriliyordu. Her iki madde 12 Nisan 1991'de Terörle Mücadele Yasası'nın kabulüyle yürürlükten kalktı.
(AÖ)