ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Rusya arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekileceğini açıkladı.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Trump’ın açıklamasına “Çok tehlikeli bir adım” diyerek tepki gösterdi.
Soğuk Savaş döneminde, 1987’de, Sovyetler Birliği ile ABD arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, nükleer savaş tehdidini azaltmaya dönük atılmış en önemli adımlardan biri olarak gösteriliyor.
Trump: Rusya yıllardır anlaşmayı ihlal ediyordu
Trump, Nevada’da yaptığı seçim konuşmasının ardından, gazetecilere Rusya ve Çin’in yeni bir anlaşma yapmaması durumunda ABD’nin nükleer silah üreteceğini söyledi ve şöyle konuştu:
“Rusya yıllardır anlaşmayı ihlal ediyordu ve Başkan Barack Obama’nın neden bu konuyu müzakere etmediğini ya da neden anlaşmadan çekilmediğini bilmiyorum. Biz anlaşmaya saygı gösterdik ancak Rusya ne yazık ki bu saygıyı göstermedi bu nedenle anlaşmayı feshedeceğiz.”
Rusya: ABD'nin şantaj girişimlerinden endişe duyuyoruz
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya'nın anlaşmayı ihlal ettiğine dair suçlamaların ise temelsiz olduğunu, bu suçlamalarla ABD'nin kendi ihlallerini örtbas etmeye çalışıyor izlenimi yarattığını söyledi.
ABD'nin şantaj girişimlerinden endişe duyduklarını söyleyen Ryabkov, “Moskova'yı stratejik istikrar konusunda taviz vermeye ikna etmeye çalışan Washington'ın bu eylemlerini kınadığını” ifade etti.
ABD'nin anlaşmalardan tek taraflı olarak çekilmesi halinde Rusya'nın askeri seçenekler de dahil bir dizi karşı önlem alacağını ve Anlaşma ile ilgili sorunların çözülmesi için ABD ile diyalogda ısrarcı olacaklarını vurguladı.
Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) hakkındaOrta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF), 1987’de Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Michael Gorbaçov ve ABD Başkanı Ronald Reagan arasında imzalanmıştı. 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra anlaşmanın yükümlülüklerini Rusya Federasyonu üstlenmişti. Anlaşma, Rusya ve ABD’nin menzili 1,000–5,500 kilometre olan güdümlü nükleer başlıklı füze üretmesini ve test etmesini yasaklıyor. Denizden ateşlenen füzeler ise bu anlaşma kapsamında yer almıyor. Anlaşma, Soğuk Savaş'ın son dönemlerinde iki gücün nükleer savaş tehdidini azaltmak amacıyla başlattığı üç bacaklı silahsızlanma sürecinin bir parçası. Sürecin diğer diğer adımlarını 1991’de yüksek tahribat gücüne sahip stratejik nükleer silahların azaltılması için imzalanan Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması (START) ve uzay silahları konusundaki müzakereler oluşturuyor. INF kapsamına giren füzelerin sayısı aslında her iki ülkenin elindeki nükleer silahların çok ufak bir bölümünü oluşturuyor. Yine de nükleer silahsızlanma anlaşmaları için de bir örnek teşkil ediyor. Anlaşmanın imzalanmasının ardından geçen dört yıl içerisinde, her iki ülke toplam 2 bin 700 füze imha etti. Hem ABD hem de önce Sovyetler Birliği, ardından da Rusya nükleer silah tesislerini uluslararası denetime açtı. START kapsamında ise iki ülke de elinde bulunan uzun menzilli nükleer silahları yüzde 30 oranında azalttı. |
(ÇT)