ABD basını Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği yönündeki suçlamaların incelendiği soruşturma kapsamında Trump'ın eski kampanya menajeri Paul Manafort'un ve Manafort'un eski iş ortağı Rick Gates'in Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkililerine teslim olmasını istendiğini duyurdu.
Manafort'un FBI ofisine avukatıyla girdiği görüldü. ABD basını bir süredir Özel Savcı Robert Mueller'in Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale edip etmediğine yönelik soruşturma kapsamında ilk suçlamaları yapacağını yazıyordu.
FBI binasına girerken görüntülendi
New York Times ve CNN ise Trump'ın eski kampanya menajeri Paul Manafort'un ve eski iş ortağı Rick Gates'in bu kapsamda Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkililerine teslim olmasının istendiğini duyurdu.
Konu hakkında Trump yönetimi, FBI ve Manafort'tan bir açıklama gelmedi. Ancak bu yine Amerikan basını tarafından "Trump'ın azli sürecindeki ilk adım" olarak yorumlandı.
Manafort and his lawyer just walked through the front door of the FBI field office in DC pic.twitter.com/DAgYAgFBU6
— Natasha Bertrand (@NatashaBertrand) 30 Ekim 2017
İki ayrı soruşturma yürütülüyor
Rusya'nın 2016 ABD seçimlerine olası müdahalesi ile ilgili olarak ABD'de biri Kongre diğeri ise Özel Savcı Mueller tarafından yapılan 2 adet ayrı soruşturma bulunuyor.
Daha önce 3 başkan için uygulandı
ABD yasalarına göre başkanlar için üç suçtan azil işlemi başlatılabiliyor.
Bu suçlar "vatan hainliği", "rüşvet" ve çerçevesi geniş bırakılan "yüksek profilli" suçlar olarak tanımlanıyor.
Herhangi bir ABD Başkanı için azil süreci Temsilciler Meclisi tarafından başlatılıyor.
Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk lehte oy verirse, azil süreci Senato'ya aktarılıyor.
Senato'da da üçte iki çoğunluğa ulaşılması gerekiyor.
ABD tarihinde şimdiye kadar üç başkan hakkında son kategori kapsamında, yani "ağır ve vahim suçlar" veya "diğer başka suçlar" çerçevesinde azil süreci başlatıldı.
Bu başkanlardan ilki Andrew Johnson'dı. Hakkında 1868 yılında, görevi Kongre tarafından çıkarılan bir yasayla teminat altına alınan dönemin Savaş Bakanı Edwin McMasters Stanton'ı yasaya aykırı bir şekilde görevden aldığı için azil süreci başlatıldı. Ancak Johnson, Senato'da üçte iki çoğunluk sağlanamayınca görevinde kaldı.
Bir tek Nixon görevden ayrıldı
Bundan 106 yıl sonra ikinci kez bir başkan için azil süreci başlatıldı. Bu kez de 1972'de Cumhuriyetçi Başkan Richard Nixon, hakkında kendisine yakın bazı kişilerin Watergate iş merkezindeki Demokrat Parti'nin ofisine dinleme cihazı yerleştirdiğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalda yargıyı yanıltmak ve delil karartmakla suçlandı.
Nixon soruşturma tamamlanmadan görevinden istifa etti. Nixon'dan 27 yıl sonra bu kez Demokrat Başkan Bill Clinton hakkında Beyaz Saray stajeri Monica Lewinsky ile yaşadığı ilişkiyle ilgili yeminli ifadesinde yalan söylediği iddiasıyla azil süreci başlatıldı.
Clinton, Senato'da yapılan oylama sonunda beraat ederek, görevinde kaldı. (PT)