* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Başkanı Donald Trump, "Trump Organization" isimli aile şirketine ait mülklerin değerini 10 sene boyunca vergi beyannamelerinde yanlış göstermek suçlamasıyla açılan soruşturma kapsamında dün (10 Ağustos) ifade vermeye gitti.
Trump, ABD'de "5th Amendment" olarak bilinen Anayasanın 5. maddesinden doğan haklarını kullanarak konuşmayı reddetti.
New York Başsavcısı Letitia James, daha önce Trump ve çocukları Donald Jr. ve Ivanka Trump'ı soruşturma kapsamında ifade vermeye çağırmıştı.
3 yıldan uzun süredir devam eden soruşturma, Trump Organization'a ait gökdelen ve golf sahalarının değerinin 10 yıldan fazladır finansal tablolara yanlış işlendiği iddialarını konu alıyor. Donald Trump ve çocukları da bu bağlamda "vergi kaçırmak" ile suçlanıyor.
"Asılsız bir cadı avı"
Bu bağlamda dün ifade vermek için New York Başsavcılığına giden Trump, savcılığa girdikten yaklaşık 1 saat sonra yazılı bir açıklama yaptı.
Trump, "Danışmanımın tavsiyesi üzerine ve diğer tüm sebeplerden dolayı, ABD Anayasası'nın 5. Maddesi uyarınca her vatandaşa tanınan haklar ve ayrıcalıklar kapsamında, soruları yanıtlamayı reddettim" dedi.
Bunun üzerine kendisine, "Eğer masumsan niye 5. maddeye başvuruyorsun?" diye sorulduğunu aktaran Trump, özetle şöyle dedi:
Bu sorunun cevabını biliyorum ama aileniz, şirketiniz ve etrafınızdaki tüm insanlar, avukatlar, savcılar ve sahte haber medyası tarafından desteklenen siyasi güdümlü asılsız bir cadı avının hedefi haline geldiğinde, başka seçeneğiniz yok.
ABD'deki Demokrat Partili Joe Biden yönetiminin ve birçok savcının "tüm ahlaki ve etik sınırlarını yitirdiğini" savunan Cumhuriyetçi Partili siyasetçi, Anayasanın 5. maddesinde bulunan "kendi aleyhine tanıklık etmeme hakkını" kullanmaktan başka çaresi olmadığını söyledi.
5. madde hakkında
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Anayasasında 5. madde ya da "Fifth Amendment" olarak bilinen hak, kişinin kendi aleyhine olabilecek durumlarda yetkililere ifade vermeyi reddederek susma hakkını ifade ediyor.
Hukuk uzmanları, Trump'ın ifade vermesi halinde olası hukuki ve cezai sorumluluğun kapısını açabileceğini ve söylediği her şeyin potansiyel bir cezai davada, aleyhine kullanabileceğini ifade ediyor.
Fakat öte yandan, 5. maddeye dayanarak ifade vermemesinin de aynı şekilde açılabilecek bir cezai yargılama sırasında jürinin, soruları yanıtlamaktan kaçındığı için kendisine karşı "olumsuz çıkarım" yapma ve aleyhine karar verme riskini arttırdığı kaydediliyor.
Ne olmuştu?
New York Başsavcısı Letitia James, Trump Organization isimli şirkete ait taşınmazların değerinin 10 yıldan fazla süredir finansal tablolara yanlış yansıtılarak vergi kaçırıldığını iddia ettiği 3 yıldan fazla süren soruşturma kapsamında Trump ve çocuklarını ifade vermeye çağırdı.
Trump ve avukatları her seferinde karara itiraz ederek başsavcılığın istediği belgelerin kendilerinde bulunmadığını söylüyordu.
Temmuz 2022'de New York Eyalet Temyiz Mahkemesi soruşturmayla ilgili Trump'ın mahkemeye gelerek ifade vermesi gerektiği kararını onayladı.
Bu onaydan bir gün sonra da federal bir yargıç, New York Başsavcılığının kendisi hakkında yürüttüğü soruşturmayı durdurmak için Trump'ın mahkeme kararı çıkartma girişimini olumsuz yanıtladı.
Donald Jr. ve Ivanka Trump, ilgili soruşturma kapsamında daha önce ifade verdi; Trump'ın da geçen ay ifade vermeyi planladığı ancak eski eşi Ivana Trump'ın ölümü nedeniyle bunun ertelendiği kaydedildi.
"Truth Social" ismini verdiği sosyal medya uygulamasından ifadeye gitmeden bir gün önce açıklama yapan Trump, "Irkçı New York Başsavcısını göreceğim. ABD tarihindeki en büyük cadı avı sürüyor. Büyük şirketim ve ben her taraftan saldırıya uğruyoruz. Muz cumhuriyeti!" dedi.
Açıklama, Donald Trump'ın Florida'daki Mar-A-Lago malikanesinin önceki gün, devlet arşivlerinde saklanması gereken gizli belgelerin dışarı çıkarılmasıyla ilgili yürütülen bir soruşturma kapsamında FBI ajanlarınca basılarak yaklaşık 9 saat aranmasının ardından geldi.
TIKLAYIN - Trump'ın malikanesine FBI baskını: "Bu, bir ilk"
(SD)