Resmi Gazete’de bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararnameyle dokuz vali merkeze alındı. Kararnameyle TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in de Samsun Valisi olarak atandı.
bianet’e konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar TRT’nin artık gazeteciler tarafından yönetilmesi gerektiğini söylüyor.
“TRT’nin özerkliği yasa tarafından korunuyor. Buna göre TRT Genel Müdürü kolayca görevden alınamaz, hakkında ciddi bir soruşturma açılması gerekir. Yoksa her hükümet kendisine uygun bir müdür atayabilir.”
Yaşar: Sorun RTÜK'ün yapısı
Yaşar sorunun Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun yapısında başladığını söylüyor. TRT Genel Müdürü şöyle belirleniyor:
RTÜK, TRT Genel Müdürlüğü için bireysel ve aday gösterilenlerden oluşan başvurular arasından üç isim seçiyor. Bu üç isim Bakanlar Kurulu tarafından değerlendiriliyor ve Bakanlar Kurulu’nun seçtiği kişi Cumhurbaşkanı tarafından onanarak atanıyor.
Yaşar RTÜK’ün bu üç kişilik listesinin hep iktidara yakın isimlerden oluştuğunu vurguluyor.
“Sorun Radyo ve Üst Kurulu’nun yapısında başlıyor. RTÜK iktidar ağırlıklı bir yapıya sahip. Bu durumda kim olursa olsun üç kişilik listeye hükümetin istemediği birisi giremiyor. Bu durumda listeden müdür olarak atanan kişi de iktidar yanlısı oluyor."
"TRT'nin özerkliği korunmalı"
“TRT’nin eski genel müdürlerine de baktığımızda bu isimler idari, hukuk, turizm gibi alanlardan geliyor. Televizyonculuk, gazetecilik bilmiyorlar. İbrahim Şahin de çok farklı değil. TRT’nin idari ve mali özerkliği tabii ki korunmalı. Ama TRT’yi de gazeteciler, televizyoncular yönetmeli. TRT’de çalışan gazetecilerin de editoryal bağımsızlığı korunmalı.”
10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve 30 Mart Yerel Seçimleri öncesinde TRT’nin taraflı yayını eleştirilmişti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonra ermesi ve yeni hükümetin kurulmasının ardından TRT, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a bağlandı.
Milliyet'in haberine göre Şahin, perşembe günü Başbakan Ahmet Davutoğlu'a istifasını vererek cuma günü izne çıktı.
Daha önce Kaymakamlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı yapan İbrahim Şahin 2007'de TRT Genel Müdürü olarak atanmıştı. Şahin'in atamasını 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer iki defa geri çevirmiş, atama Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığında gerçekleşmişti. (EA)
Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu |
Kurum Genel Müdürlüğü: Madde 13 – (Değişik birinci fıkra: 5/12/1990 - 3687/1 md.) Genel Müdür, Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu tarafından teklif edilen üç aday arasından Bakanlar Kurulu Kararı ile atanır ve kendisine Başbakanlık Müsteşarının almakta olduğu aylık veya sözleşme ücreti (ikramiye dahil) ödenir. Aylık ödemelerinde ek gösterge, kıdem ve taban aylıkları ile sosyal yardım, zam ve tazminatlar esas alınır. Genel Müdürün görev süresi dört yıldır. Süre sonunda yeniden atanabilir. Genel Müdür, milli güvenliğin ve kamu düzeninin gerekli kıldığı, Devlet memuru olma niteliğini yitirdiği, ağır hizmet kusuru işlediği veya tarafsızlığın ihlal edildiği hallerde, bu hallerin gerekçeli olarak belirtilmesi suretiyle ve Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulunun teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile görevden alınır. Türkiye Radyo - Televizyon Kurumu, Genel Müdür tarafından temsil olunur ve yönetilir. Genel Müdür ve Genel Müdür yardımcılarında aranacak şartlar ve nitelikler şunlardır: a) Yükseköğretim mezunu olmak, b) (Mülga: 11/6/2008-5767/10 md.) c) (Değişik: 11/6/2008 - 5767/4 md.) Kamu kurum ve kuruluşlarında veya temayüz ettiği televizyon, radyo, haberleşme, bilgisayar, telekomünikasyon, elektronik, kitle iletişimi, hukuk, işletme, iktisat, maliye, sanat veya kültür alanında en az oniki yıl hizmeti bulunmak, d) Atanmadan önceki son üç yıl içerisinde herhangi bir siyasi partiye üye veya herhangi bir siyasi partiden aday olmamak, e) Devlet memuru olmak için aranan şartlara sahip olmak. (Değişik altıncı fıkra: 11/6/2008-5767/4 md.) Genel Müdür yardımcılarından birisinin; elektronik, elektrik-elektronik, elektronik ve haberleşme, bilgisayar, telekomünikasyon mühendisliği veya radyo ve televizyon ile ilgili mühendislik dallarının birinden mezun olması zorunludur. (Değişik yedinci fıkra: 11/6/2008-5767/4 md.) Genel Müdürün herhangi bir sebeple geçici süre ile görevde bulunmaması halinde uygun göreceği genel müdür yardımcısı kendisine vekalet eder. İstifa, ölüm, görevden alınma veya başka bir sebeple Genel Müdürlük makamının boşalması halinde ise yerine atama yapılıncaya kadar, yönetim kurulu üyesi genel müdür yardımcılarından bu hizmette daha kıdemli olanı, kıdemde eşitlik olması halinde ise yaşlı olanı Genel Müdüre vekâlet eder. |