Kamu Emekçileri Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) üyeleri, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürlüğünün hazırladığı yasa taslağını, kamusal yayın anlayışının terk edildiği gerekçesi ile İzmir TRT Bölge Müdürlüğü önünde protesto ettiler.
TRT’nin idari yapısının değiştirilmesi, Bölge Müdürlükleri’nin kapatılması ve personelin önemli bir kısmının başka kurumlara gönderilmesini içeren yasa taslağının Bakanlar Kurulu’na sevk edildiğini belirten Haber-Sen üyeleri, tasarıya "hayır" diyerek TRT’yi sahiplenme çağrısında bulundular.
"Yapılandırma değil, tasfiye"
Açıklama boyunca "TRT halkındır yok edilemez", "Dün PTT bugün TRT, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) elini emekçiden çek", "Tarafsız, özerk, çağdaş TRT" şeklinde slogan atan sendika üyeleri, yasa taslağının "yeniden yapılandırma"ya değil, tasfiyeye hizmet ettiğini dile getirdiler.
Grup adına açıklama yapan Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu üyesi Ali Yılbaşı, TRT Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı yasa taslağının kadrolaşmaya hizmet ettiğini savundu. TRT’nin halk kesimlerince yanlış algılandığına dikkat çeken Yılbaşı şöyle konuştu:
"Yöneticilerin yanlışları, tüm TRT çalışanlarına mal ediliyor. TRT ile halkımız karşı karşıya getiriliyor. Kamuoyuna TRT’nin personel fazlası olduğu söyleniyor. Oysa TRT, 7 bin çalışanıyla, yedi televizyon kanalı ile dört ulusal, sekiz bölgesel, bir yerel ve bir uluslararası radyo kanalı üzerinden 27 dilde yayın yapıyor."
Yasa taslağının, Anayasa’nın 133’ncü maddesiyle güvence altına alınan özerklik, tarafsızlık ve kamu hizmeti gibi ilkelere yer ayırmadığına dikkat çeken Yılbaşı, "Şimdi, TRT personelini öteki kamu kurumlarına göndererek, kendi kadrolarına yer açmaya hazırlanıyorlar. Taşeron şirketler aracılığıyla kendi yandaşlarını doldurmaya başladılar bile. TRT çalışanlarından ve kamuoyundan gizli ve alelacele hazırlattıkları yasa tasarısı, TRT’yi nitelikli bir yayın kurumuna değil, olsa olsa yoz bir ticarethaneye dönüştürebilir" açıklamasını yaptı.
"Sahip çıkın" çağrısı
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in göreve gelince yaptığı "BBC gibi TRT istiyorum" açıklamasını hatırlatan Yılbaşı:
"Şahin, bugün idari ve mali özerklik, editoryal bağımsızlık gibi yaşamsal sorunlarımızı bir yana bırakıp, sanatçıları Kültür Bakanlığı’na göndermek için düğmeye bastı. Sanki, hükümet propagandası yapmaya zorlandığı için halkına yabancılaşmış TRT’yi bir nebze olsun halkıyla yeniden kaynaştıran, tam da o sanatçılar değilmiş gibi."
Yılbaşı, TRT’ye ve emekçilerine sahip çıkma çağrısı yaparak, TELEKOM, TÜPRAŞ, PETKİM gibi özelleştirmelerin TRT ile yakın ilgisinin bulunduğuna dikkat çekerek, 14 Mart’ta Emek Platformu’nun yaptığı eylemin ve sonuçlarının da örnek olması gerektiğini belirtti. (BT/GG)
* Ege Telgraf Gazetesi'nde yayınlanan orjinalinden derledik.