"TRT'nin elektrik payına göz dikildi"
Tekelleşme nedeniyle dünyada kamu yayın kuruluşlarının öneminin arttığına dikkat çeken Haber Sen, "kendi yayın kuruluşlarına da pay isteyen medya patronlarının bunu başaramayınca, şimdi de TRT'nin önemli finans kaynaklarından birisi olan elektrik payına göz diktiklerini" belirtti.
Açıklamasında, uluslar arası basın kuruluşlarının kamu yayıncılığını korumaya yönelik çalışmalarına vurgu yapan Haber-Sen, TRT'yi hedef alan şu iddialara yer verdi:
Kamu yayıncılığının önemi arttı
* Türkiye de ve dünyada medyanın içinde bulunduğu durum ve sahiplik yapısı Kamu Yayın Kuruluşlarının önemini her geçen gün daha da artırıyor.
* Çünkü neredeyse tüm ülkelerde kitle iletişim araçları birkaç sermaye sahibinin elinde toplandı.
* Bu kitle iletişim araçları, sahibinin sesi konumundan öteye gidemiyorlar. Bunlar halkın haber ve bilgi alma özgürlüğü ile kamuoyunun serbestçe oluşumunun önündeki en büyük engel durumundalar.
* Bu durumun ortaya çıkardığı sakıncaların giderilmesi amacı ile, akademik çevreler ve basta Uluslar arası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) olmak üzere çeşitli meslek kuruluşları Kamu Yayın Kuruluşlarının korunması ve yaşatılması için bir dizi çalışma başlattı.
"TRT'yi yok etmek istiyorlar"
İşte TRT ve saldırının arkadaşındaki gerçekler
* Ülkemizde ise sermaye sahipleri kendi kitle iletişim araçlarına yer açmak, TRT'yi yok etmek istiyorlar.
* Bunun için her yolu deneyenler şimdi de TRT'nin önemli finans kaynaklarından birisi olan elektrik payına göz diktiler.
* Önce kendi yayın kuruluşlarına da pay isteyen medya patronları bunu başaramayınca "Bize vermiyorsanız TRT ye de vermeyin, haksiz rekabet yaratıyorsunuz" dediler.
* Medya patronları bu isteklerini kabul ettirmek için yayın organlarında sık sık TRT'nin elektrikten aldığı pay ile elektrik fiyatları arasındaki bağa dikkat çeken haberler yayınlattırdılar.
* Daha önceki RTÜK Yasası'na aykırı olarak enerji ihalelerini alan, sonra da yasanın değişmesini sağlayan medya patronları şimdi de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nu devreye soktular.
Yüzde 3.5 pay TRT'ye
3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Gelirleri Kanunu'nun 4. maddesinin "c" bendinde "Türkiye Elektrik Kurumu ve Bu Kurum dışında Kanunla elektrik üretimi ve iletimi tesisleri kurmaya ve isletmeye dağıtım ve ticaretini yapmaya yetkili kılınan diğer kurum ve kuruluşlar, tüketilen enerji miktarının birim bedel ile çarpımından elde edilecek meblağın yüzde 3,5 oranı tutarındaki payı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu'na intikal ettirilirler" deniliyor.
* Yasada TRT'ye aktarılacak payın tüketiciye yansıtılacağına ilişkin bir ibare yer almıyor.
"TRT'nin tek finans kaynağı kamudur"
* Kamu yayın kuruluşları bulunan ülkelerin tamamında bu kuruluşların finansmanı kamudan sağlanır. Türkiye de elektrikten aktarılan pay da bunun bir parçasıdır.
* TRT'ye yasa ile verilmiş görevler vardır. Bu görevleri yerine getirmek için TRT, 7 televizyon kanalı, 4 radyosu ile Amerika'dan Avustralya'ya, Avrupa'dan Asya'ya dünyanın dört bir yanına yayın yapmaktadır.
* TRT'nin arkasında hiçbir sermaye grubu, holding ya da banka yoktur. TRT'nin tek finans kaynağı kamudur. Bu zorunludur, çünkü TRT kamu hizmeti üretmektedir.
* TRT'nin elektrikten aldığı payın iptal edilmesi ile tüketiciye daha ucuz elektrik satılacağını iddia eden Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, gelirleri arasındaki yüzde 1'lik payın yıllık tutarını ve bu paranın nerelerde kullanıldığını açıklasın.
"Amaç medya patronlarını memnun etmek"
* Eğer TRT payının kaldırılması elektrik fiyatını ucuzlatacak ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu önce kendi payından vazgeçsin.
* Tüketiciye ucuz elektrik sağlamanın yolu, üretimi artırmaktan geçer. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun bu girişimi tüketiciye ucuz elektrik kullandırmayı değil, medya patronlarını memnun etmeyi amaçlamaktadır.
* Unutmayalım, Türkiye de ucuz elektrik kadar TRT yayınlarına da ihtiyaç vardır.(EÖ/BB/NK)