Diyarbakır ve bölgesinde dört yılı aşkın bir süredir günde 45 dakika Kırmançi yayın yapan Gün TV, TRT6 gibi günde 24 saat yapabilmek için Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) başvurdu.
TRT Şeş'in Kırmançi olarak gün boyu yayın yapmasına "şaşırdıklarını" bianet'e ifade eden televizyonun genel yayın koordinatörü Ahmet Birsin, Kürtçe yayın nedeniyle geçmişte birçok baskıyla karşılaştıklarını ve yayınlarının uzun süre durdurulduğunu hatırlatarak, "Bizim serüvenimiz ortada. Yayına geçmek için sadece yazışmalarımız iki yıl sürdü" dedi.
TRT Şeş'e sağlanan hakların kendilerine de verilmesini isteyen Birsin, "Devletin kendisinde gördüğü hakkı yurttaşa devretmesini istiyoruz. Böyle yapılmadığı taktirde, bu özgürlük ve demokrasi açısından bir kabul görmez. Anadilde yayın, herkesin kullanabileceği, bir siyasi partinin lütfunda olmayan ve kesin bir şekilde güvenceye kavuşmuş Anayasal bir hak olmalı" dedi.
RTÜK anadilde yayını genişletebilir
"Anadilde yayın"a ilişkin yönetmeliğin genişletilmesi için Yayın Yönetmeni Diren Keser'in geçen hafta RTÜK bölge müdürü Erhan Esmeray ile geçen hafta görüştüğünü açıklayan Birsin, RTÜK'ün bir düzenlemeye girişeceğine inandığını ancak henüz bir karara varılmadıklarını söyledi.
Birsin, konuyu Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili Gültan Kışanak'la da paylaştıklarını ve partinin bir yasa önerisi hazırlayabileceğini kaydetti.
"Arapça ve Zazaca yayın yapmak da isteriz"
Birsin, yerel medyaya da anadilde 24 saat yayın hakkı verilmesini, bu yayınlara imkanları oranında yer verme kararının da bu medya kuruluşlarına bırakılmasını istedi: "Bu hak teslim edilsin, bizler de yayıncılık boyutunu ele alalım. Örneğin, biz de Kırmançi yayın için kapasitemizi artırmaya bakabiliriz. İmkanımızı artırabilirsek, örneğin Arapça ve Zazaca da yayın yapmak isteriz" diye konuştu.
Gün TV, Ki Dizane (Kim Bilir?) adlı yarışma programına, kısa bir aranın ardından devam edecek. Kanal, Kırmançi yayınını günlük 10 dakikalık haber ve 35 dakikalık da Dervişe Çande (Kültür Beşiği) programıyla sürdürüyor.
5 Ocak 2004 tarihli "Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik, anadilde yayın yapmak isteyen yerel medyaya, çizgi film gibi çocuklara yönelik yayınlara ve o anadilin öğretilmesine yönelik programlara izin vermiyor.
Herkese yasaklı, TRT Şeş'e sınırsız yayın
Yönetmelik, radyolara günde bir saat, haftada beş saat, televizyonlara da günde 45 dakika, haftadaysa dört saat yayın izni veriyor; radyolara programın hemen ardından televizyonlara altyazılı olarak çeviri zorunluluğu getiriyor. Medya kuruluşları, yayımlamak istedikleri programın içeriği, formatı, kimlerce hazırlandığını önceden RTÜK'e bildirmek zorunda.
1 Ocak'ta Kürtçe Kırmançi yayına geçen TRT Şeş ise, 24 saat yayınını altyazısız ve çocuklara yönelik de yapabiliyor. (EÖ)