Hatay Samandağ'da gazetecilik yapan Şahiye Say, Hatay, Mardin ve Siirt gibi kentlerde yaşayan Arapların sorunlarını ve toplumun zenginliğini yerinde yansıttığı taktirde Arapça yayın yapacak "TRT Seba" kanalının çok yararlı olabileceğine inanıyor.
Hükümet, Kürtçe Kırmançi yayın yapan TRT Şeş'ten sonra, 1 Nisan 2009'da Radyo 6 üzerinden Kürtçe, 2 Nisan'da da Ermenice radyo yayını başlatmıştı.
Şimdi de TRT'nin 12. kanalında Arapça yayın hazırlıkları yapılıyor. "TRT Seba" için Katar merkezli El -Cezire kanalından spiker transfer edildiği gündeme gelmişti.
Say: Yerelden haberler aktarılsın
TRT yayınının toplumsal bir mesaj olmakla birlikte bölgesel sorunların yansıtılmasını da sağlayacağını ifade eden Say, Hatay'da bir "Suudi Arabistan sorunu" bulunduğunu ve "İşsizlik, Uyuşturucu ve Suudi Arabistan Çıkmazı" başlıklı bir dizi yazısında dikkat çektiği bu sorunun ülke genelinde bilinmediğini söyledi:
"Burada en azından her evden bir kişi Suudi Arabistan'da çalışıyor. Kanayan bir yara var. Yaşlarını büyütüp genci Arabistan'a gönderiyorlar. Birkaç yıl çalıştıktan sonra gence, ülkeye geri döndüğünde bir kız buluyorlar, bir ay içerisinde evlendiriliyorlar. İki ay sonra tekrar Arabistan'a dönüyor ve iki yıl sonra geri döndüğünde çocuğuyla tanışıyor. Sağlıksız aile yaşamı bununla da sınırlı kalmıyor. Babaları Arabistan'da çalışan yeni yetişen gençler var. Baba ilgisinden uzak olduğu için bir ayağı eksik yetiyor, babalarının gönderdiği paralarla uyuşturucu alıp, en ufak bir şeyde birbirini bıçaklıyorlar, şiddet uyguluyorlar, birbirlerinin peşinde koşuyorlar.
"Kadın da bu durumda bunalımı giriyor. Eşleri geçimleri için para gönderdiği halde çocuğuyla ilgilenemediği gibi çeşitli arayışlara giriyor; yalnızlıkla mücadele etmek için kendisine dost buluyor, başka ilişkiler geliştiriyor."
Özelikle Hatay'da zaten insanların Arapça konuştuğunu belirten Say, 12 Eylül darbesi sürecinde düğünlerde Arapça şarkı söylemenin bile yasak olduğunu, düğünde Arapça şarkı söylendiği için düğün sahiplerinin tutuklandığını anımsattı.
"Arapça şarkı söylenmesi, Arapça konuşulması, programlar yapılması güzel bir gelişme olur. Gerçekten ilgi göreceğini düşünüyorum. Bayağı, telefonla arayanlar da olur, canlı geçer. Mesela Arapça, toplumumuzun özelliklerine yakın, biraz komedi türü diziler izlenir. Tabi ki, bu bölgedeki insanları anlatan, gelip buradaki insanların yaşantısı, taleplerini yansıtırsa bayağı ilgi görür."
Samandağ'ın tamamının Arapça konuştuğunu söyleyen Say, Reyhanlı, İskenderun, Hatay, Mardin ve Siirt'te Arapça konuşan yoğun bir nüfus bulunduğunu belirtiyor.
Say 12 ödül aldı
Samandağ gazetesi sahibi ve Cumhuriyet gazetesi muhabiri Say, "Kadınlar" adlı haberi nedeniyle 2006 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başarılı Gazeteciler Ödülü'nü almıştı. Say, bölgesindeki sorunlara işaret eden haber ve makaleler nedeniyle bugüne kadar 12 kadar ödül kazandı. (EÖ)
Foto: kirikhan.net