Kürt yazar ve yayıncı Ümit Fırat, "Seksen yıllık ciddi bir inat ve önyargı terkediliyor" diyerek, Kürtlerin TRT'den Kürtçe yayının yeni bir kanal kurularak genişletilmesine sahip çıkmaları gerektiğini açıkladı.
Mart ayından beri TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve bu yayınlarla ilgili hazırlığı yürüten koordinatör Sinan İlhan ile danışmanları aracılığıyla bir kaç kez görüştüğünü ifade eden Fırat, bianet'e yaptığı değerlendirmede, "Kürtlerin aslında Kürtçe yayına ihtiyaçları yok. Ancak hükümet ve devletin, TRT'de bir kanal açacak genişlikte uzun yıllar bastırılmış bir dile yer vermesi azımsanacak bir şey değil" diye konuştu.
TRT'nin daha kapsamlı Kürtçe yayın yapmasını "halkın beklentilerine yanıt vermesi" oranında önemsediklerini ifade eden Diyarbakır Gün TV Yayın Yönetmeni Diren Keser, "TRT'den toplumun isteklerini gözeten, .Kürt Sorunu'nun çözüme hizmet eden bir yayın bekliyoruz" diye konuştu.
Fırat: Kürtler de o kanalı kendilerine ait görmeli
Kürtçe yayına Ekim ayında geçilmesinin planlandığını ifade eden Fırat, TRT'de şu anda hafta yarım saat yer verilen Kürtçe'ye yeni yasayla günde 10 saat yapılacak olmasında, yayın kalitesinin gözetilmesi gerektiğini söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda 11 Haziran'da kabul edilen ve Cumhurbaşkanının imzasını bekleyen TRT Kanunu değişikliğiyle ilgili Fırat, "Ben TRT'de yayın kalitesine bakarım. İdeolojik propaganda yaparlarsa ve Türkçe yayınları Kürtçe çevirisiyle yaparlarsa yanlış olur, kaybederler. Farklı bir anlayışla yayın yapmak gerekir. Kürtler de o kanalı kendilerine ait görmeli" diye konuştu.
TRT yayınlarının yetişkinlerle sınırlandırılmaması ve dilin öğretilmesine de yönelik olması gerektiğine işaret eden Fırat, çevre duyarlılığı gibi birçok konuda yayınların yetişkinler üzerinde çocuklar ve gençler kadar etki yapamayacağını, bu nedenle çocuklara yönelik haber ve programların da yer alması gerektiğini açıkladı.
Keser: Halkı ötekileştirmeyen yayın bekliyoruz
Gün TV'den Diren Keser de, "TRT'den toplumun isteklerini gözeten bir yayın bekliyoruz. Kürt Sorunu'nun çözüme hizmet eden tüm yayınları kayda değer buluyoruz" diye konuştu.
"Yayınların, hükümet ve devletin beklentilerinden çok halkın ve Kürt toplumun beklenti ve duygularına yanıt oluşturmasını bekliyoruz. Halkı ötekileştirmekten çok farklılıklar bir bütünlük içerisinde gözeten bir yayın yapılmalı. Çok büyük bir siyasi beklentimiz de olamaz, Sonuçta yayını TRT yapacak."
Keser, TRT'nin, kendi yayınlarını sınırlandıran Yönetmeliği aşacak biçimde çocuklara yönelik, altyazı zorunluluğu olmadan yayın yapmasını istiyor.
Keser, TRT yayınlarının yönetmelikle sınırlı kalıp kalmayacağı ve RTÜK'ün denetime açık olup olmayacağı konusunda belirsizlikler bulunduğunu da ekledi.
Kürtçe yayın yapan tek kuruluş olarak bilinen Gün TV, 20 bölümlük ve 40'ar dakikalık eğlence ve bilgi programlarının yayımıyla ilgili iki projeyi uygulamaya sokacak. (EÖ/EZÖ)