TBMM Genel Kurulu’nda dün akşam (29 Mayıs) görüşülen TRT Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 6. maddesi üzerinde verilen önerge görüşüldü.
Pakdil'den MHP'lilere: RTÜK yayınları denetleyecek
Maddenin başlığı “TBMM ve Açıköğretim Yayınları ile Eğitim ve Öğretim Amaçlı Yayınlar ve Diğer Yayınlar” biçiminde değiştirilirken, düzenlemeyle TRT’nin, şu anda yaptığı gibi kısıtlı değil, daha kapsamlı şekilde bu dillerde yayın yapabilmesi sağlandı.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasaya aykırı buldukları önergenin işleme konulamayacağını savundu. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil ise, MHP'li milletvekillerinin hassasiyetlerine katıldığını ancak TRT'nin bu dillerde yapacağı yayınların Radyo Televizyon Üst Kurulu'nca (RTÜK) denetleneceğini söyledi.
Hükümet ROJ TV'ye alternatif arıyor
TRT, 7 Haziran 2004'ten itibaren TRT Radyo 1 ve TRT 3 televizyonuyla her gün bir başka anadilde yarım saat kadar yayın yapıyor. Pazartesi günleri Boşnakça, Salı günleri Arapça, Çarşamba günleri Kırmanca, Perşembe günleri Çerkezce ve Cuma günleri de Zazaca yayın söz konusu.
Ancak düzenlemeyle hükümetin, PKK'nin yayın organı olmakla suçlanan ROJ TV'ye ülke içinde alternatif getirmeye çalıştığı biliniyor.
Nitekim Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, söz konusu yayınların, "Irak’ın kuzeyine ve Arap dünyasına Türkiye’nin terörle mücadelesinin anlatılması için yararlı" olacağını açıkladı.
Yerel ve ulusal medyaya farklı dillerde yayın yapma izni, 2004'te çıktı. 25 Ocak 2004'te Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik yayımlandı. TRT'nin yayına başlamasında sonra ise Güneydoğu'dan dört yerel medya RTÜK'ten izin alarak Kürtçe yayına başladı. Ancak şu anda bu kuruluşlardan sadece Gün TV bu yayınını sürdürüyor. (EÖ/GG)