Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) 51 aday adayı başvurdu; adaylardan üçsi kadın. TRT'de yapımcı ve yönetmen olarak çalışan Nuran Bayer 40. sıradan; İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan ve TRT'de Denetleme Kurulunda çalışan Bengül Erdamar 19. sıradan; TCDD Haydarpaşa Liman Müdürlüğü'nde Kimya Mühendisi olan Canan Yücel ise 43. sıradan aday adayı oldu.
Hükümete üç aday önerilecek
RTÜK'ün, yasaya göre 51 aday adayının belirleyeceği üç adayı Başbakan R. Tayyip Erdoğan'a gönderecek.
Başbakanın da üç adaydan birini TRT genel müdürü olarak Cumhurbaşkanlığına önerecek. Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer'in onaylaması ve Resmi Gazete de yayınlanmasından sonra TRT genel müdürü görevine başlayacak.
Başvuru 21 Mart'ta başladı
RTÜK, TRT Genel Müdürlüğü için 21 Mart'ta, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un amir hükümleri gereğince adaylık başvurularının başlatılmasını kararlaştırmıştı.
RTÜK, 2954 Sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununun 13. maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar aday başvurularının 4 Nisan'da sona erdiğini açıkladı.
Şenol Demiröz'ün kararnamesi 3 kez döndü
Emekli olan TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBŞB) döneminden çalışma arkadaşıydı.
İBŞB'de Kültür İşleri Daire Başkanı olan Demiröz'ün ataması olaylı olmuştu. Demiröz'ün atama kararnamesi Çankaya Köşkü'nden hukuki gerekçelerle üç kez dönmüştü. Erdoğan'ın ısrarı sonucu ataması gerçekleşmişti. Demiröz'ün ataması 12 ocak 2004'te yapılmış ve 1 ağustos 2005'te kadar TRT genel müdürlüğü yapmıştı.
Ancak Demiröz'ün Genel Müdürlüğü dönemindeki uygulamalarla ilgili çeşitli iddialar gündeme gelince, Başbakan Erdoğan Teftiş Kurulu'na soruşturma açılması talimatı vermişti.
Teftiş Kurulu'nun soruşturmasının tamamlanarak rapor Başbakana sunulmuş,bu süre zarfında izne ayrılan Demiröz, raporla ilgili bir işlem yapılmasını beklemeden emekliliğini istemişti.
Ataması en uzun bekleyen aday: Kerim Aydın Erdem
TRT genel müdürünün atamasıyla ilgili belirli bir süre yok. Cem Duna'nın Nisan 1989'da TRT Genel Müdürlüğü görevinden ayrılmasıyla birlikte, hükümetin önerdiği Kerim Aydın Erdem'in atamasını Turgut Özal' iki buçuk ay kadar bekletmiş ve 10 Temmuz 1989''da onaylamıştı.
Turgut Özal'ın Başbakan olduğu 1985-1988 yılları arasında Duna, Dışişleri Danışmanlığı görevini yürütmüştü. Duna TRT Genel Müdürlüğü'ne 29 Mart 1988'de atanarak, bu görevi 26 Nisan 1989'a kadar sürdürmüştü.(AD)