Bianet'e konuşan TRT çalışanları "Daha önce de olumsuz açıklamalar yapmıştı. Elinden gelse tüm kadınları değiştireceğini söylemişti. Bizim için üzücü bir durum" derken; Haber-Sen Genel Başkanı Esin Yelekçi, bir açıklama yaparak, TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz'ü özür dilemeye çağırdı.
"Demiröz'ün TRT izlemediği anlaşılıyor. İzlemiş olsaydı, o hakaret ettiği spikerlerden, Türkçe'nin güzelliğini, inceliğini, zerafetini öğrenirdi. Ticari kaygılarla rezilliğin her türlüsünün ekrana taşındığı bir dönemde, halkın güvenebileceği, yüzünü dönebileceği son ekran, son kaledir TRT".
Giray ve Kazmacı: Büyük gaf
|
bianet'e konuşan Giray şunları söyledi:
"Okuyunca çok üzüldüm. Çok talihsiz bir beyanat. Spikerin sesi kulağı rahatsız etmemesi nasıl bir ölçüyse, görünüşünün de gözü rahatsız etmemesi gerek. TRT'de çalışan hiçbir meslektaşımın, hangi birimde çalışırsa çalışsın, korku filmini anımsatacak nitelikte olduğunu sanmıyorum."
TRT İzmir radyosunda sunucu-spiker olarak çalıştıktan sonra televizyona geçen Güler Kazmacı'da Giray'a katılıyor.
Spikerlerin "güzel" olmasının gerekmediğini belirten Kazmacı, TRT Genel Müdürü'nün "büyük bir gaf" yaptığını söyledi:
"Güzellik spikerlik ve sunuculuk için birincil derecede önemli olan bir konu değildir. ABD'li programcı ve sunucu Oprah Winfrey güzel bir kadın mı? Ayşe Özgün güzel bir kadın mıdır? Güzel bir kadın spikerin, sunucunun, diksiyonu yoksa, konuşmasının biçimi yoksa, espri ve zeka taşımıyorsa güzelliğin anlamı olmaz"
"TRT, ticari kanallardan farklı olmalı"
Ülkü Giray 'ın bu konudaki başka bir tespitiyse, TRT'nin, özel kanallardan farkı olması gerektiği yolunda. Güzellik ve çirkinlik gibi göreceli kavramların ötesine bakıyor Giray:
"Gözü rahatsız eden, çirkinlik, aşırı makyaj, abartılı mimikler ve sesin yanlış kullanılması kadar, aşırı dekoltedir de. TRT'nin bazı sunucularının, özel kanallardan etkilenerek, kombinezon askılı giysilerle ekrana çıktıklarını görüyorum. Bu görüntü kirliliğidir. TRT'nin kombinezon askısıyla değil, programlarıyla özel kanallarla yarışması gerek".
TRT'den sonra ticari kanallarda çalışmaya başlayan Kazmacı ise TRT'nin sunucu ve spikerleri standardize etmesini eleştiriyor ve farklılık yaratılması için kafa yorulması gerektiğini aksi takdirde her şeyin görüntüye indirgendiğini söylüyor:
"TRT spiker ve sunucularına dikkat edin hepsinin giysisi, takısı, makyajı ve saçı aynıdır. Konuşmasındaki yükselip alçalmalar bile. Devlet memuru anlayışı ile televizyon standardize ediliyor sonra kalkıp, dışardan, farklı insanlara program sunduruluyor".
Belediye Kültür İşlerinden TRT'ye
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti döneminde TRT Genel Müdürlüğü'ne getirilen Şenol Demiröz, daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı'nda çalışıyordu.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in atama kararnamesini üç kez veto ettiği Demiröz, hükümet tarafından Türki cumhuriyetlere basın ataşesi olarak atanmak isteniyor.
Hükümete ve TRT'ye yakın kaynakların ifadesine göre, hükümet görev değişikliğiyle, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e koz vermek istemiyor.(AD/EK)