TRT’de teşvikle emekli edilememiş personelin atanmasına ilişkin mayıs ayında başlayan İstihdam Fazlası Personel (İFP) süreci, Meclis’e taşındı.
Konuya dair CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplanması talebiyle soru önergesi sunarken, HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik meclise araştırma önergesi verdi.
Çelik, personele uygulanan politik ve idari baskıları sordu
HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik araştırma önergesinde, nitelikli TRT personeline uygulanan politik ve idari baskıları gündeme getirdi.
Özellikle, 1972 yılında TRT’nin anayasa tarafından “tarafsız” bir kamu kurumu olarak tanımlandığını vurgulayan Çelik, kurum içi politik baskıların 703 numaralı KHK tarafından yasal hale getirildiği ve meşrulaştırıldığını belirtti.
TRT’nin hak gaspı olmayacağına dair açıklamalarına rağmen çalışanlar tarafından yaşanan baskıyı aktaran Çelik, sürecin arka planındaki politik ve idari baskılar ve gerekçelerin araştırılması yönünde bir önerge sundu.
Akkuş-İlgezdi: Bu bir mobbing ve zorlama değil midir?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmak üzere soru önergesi veren Akkuş-İlgezdi ise TRT’den, başka kurumlara sürülen 169 nitelikli elemana karşılık kurum yönetimi tarafından Anadolu Ajansı ve taşeron şirketlerden 1700 yeni personel alımına dikkat çekti.
Geçen sene başlamış olan bu emekliliğe teşvik ve emekli olmayan personelin maruz bırakıldığı sürgün sürecini değerlendiren Akkuş-İlgezdi, “TRT'nin açıklamasında yer alan 'emekliliğe hak kazananlar arasından seçtik' ifadesi mobbing ve zorlama değil midir?” sorusunu yöneltti.
TIKLAYIN - TRT’de İstihdam Fazlası Personel’in Sürgün Süreci
Akkuş-İlgezdi’nin soruları
Akkuş-İlgezdi, önergesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a şu soruları yöneltti:
* 169 kişi İFP diye başka kurumlara gönderiliyorsa neden taşeron şirketlerden ve AA üzerinden 1700 kişi sözleşmeli olarak TRT’ye alınmıştır?
* Yeni bir İFP belirlemesi yapıldığı ve 420 kişinin daha kurumdan gönderileceği bilgisi doğru mudur?
* TRT'nin açıklamasında yer alan "emekliliğe hak kazananlar arasından seçtik" ifadesi mobbing ve zorlama değil midir?
* 50 yıllık TRT Haber Dairesi Başkanlığının kapatılıp koordinatörlük seviyesine indirilmesinin gerekçesi nedir?
* TRT Parlamento Bürosu neden kapatılmıştır?
* Programlara muhalefet milletvekillerinin çağrılmaması için TRT personeline talimat verilmiş midir?
* TRT'de spiker kadrosunda istihdam edilen pek çok personel yayına çıkarılmazken, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden kuruma getirilen takip memuru ve araştırmacı kadrosundaki personele haber ve program sundurulduğu doğru mudur? (AP/EKN)