Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Radyo ve Televizyonları (TRT) Kanunu'nun 6. maddesinde yaptığı değişiklikle TRT'nin Kürtçe, Arapça, Çerkezce, Zazaca, Boşnakça gibi Türkçe dışı dillerde daha geniş yayın yapmasını olanaklı hale getirdi.
TBMM Genel Kurulu'nda 29 Mayıs'ta TRT Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 6. maddesiyle ilgili önergenin görüşülmesinden sonra dün akşam da (11 Haziran) tüm yasa ele alındı. Tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Anadilde yayın TRT'de genişletilecek
Yasaya göre, 7 Haziran 2004'ten beri TRT Radyo 1 ve TRT 3 televizyonu üzerinden haftanın her günü bir Türkçe dışı dilden yayın yapa TRT, söz konusu anadilde yayınları genişletebilecek, bu yayınlara bir kanal tahsis edebilecek.
Hükümet, TRT'de Kürtçe yayınların artırılmasını, "Terörle mücadelede haklı davanın anlatılması" ihtiyacıyla açıklıyor. Şu anda TRT; Pazartesi sabahı Boşnakça, Salı sabahı Arapça, Çarşamba sabahı Kırmanca, Perşembe sabahı Çerkezce ve Cuma sabahı da Zazaca yayın yapıyor.
TRT haber satabilecek, özellerden hizmet satın alabilecek
Ayrıca TRT, Türkiye'de yayın yapan radyo ve televizyon kurum ve kuruluşlarıyla sözleşme, anlaşma ve protokol yapılabilecek. Sözleşme kapsamında TRT; yerel, bölgesel ve ulusal yayın yapan radyo ve TV'lere haber ve görüntü satabilecek, onlardan da hizmet alabilecek.
Uluslararası radyo ve televizyon kurum ve kuruluşlarıyla anlaşma, sözleşme ve protokollerde ise Başbakanın onayı alınacak.
Meclisteki görüşmeler, daha önce önerge görüşüldüğü sırada olduğu gibi sert tartışmalarla geçti. Daha önce açıklama yapan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli, düzenlemenin "PKK'nin dağ kadrosuna jest" niteliğinde olduğunu ileri sürmüştü.
TRT'den sınırlı yayın dört yıldır sürüyor
Yerel ve ulusal medyaya farklı dillerde yayın yapma izni, 2004'te çıktı. 25 Ocak 2004'te Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik yayımlandı.
TRT'nin yayına başlamasında sonra ise Güneydoğu'dan dört yerel medya RTÜK'ten izin alarak Kürtçe yayına başladı. Ancak şu anda bu kuruluşlardan sadece Gün TV bu yayınını sürdürüyor. (EÖ/EZÖ)