TRT Genel Müdürü Şenol Göka, bundan böyle TRT'nin çocuk kanalına reklam alınmayacağını belirtti.
"TRT Kurumu, bundan sonraki reklam pazarlamalarında çocuk kanalına neye mal olursa olsun reklam almayacak.
“TRT'yi çocuk kanalında reklam almayan bir yayıncı olarak göreceksiniz. Çocuk kanalına hiçbir şekilde, hatta kitap ve en faydalı bilgilerin reklamını bile almadan, yani bir bakıma çocukları bütün ticari, gelir getirici veya kazanç sağlayıcı faaliyetlerden uzak tutmak ve onları bu düşünceden kendi hayallerine biraz itelemek gerekiyor.
“Çocukları aileleriyle olmaya teşvik edebilirsek, sosyal yardımlaşmaya birazcık iteleyebilirsek, sokağa çıkarabilirsek, ticari faaliyetlerden uzak tutup, uluslararası ölçekte de birazcık olandan bitenden, diğer çocuklardan haberdar edecek şekilde donatabilirsek sanırım işi büyük ölçüde halletmiş olacağız.”
TIKLAYIN - ÇOCUKLAR MEDYADA YÜZDE 5; ÜSTELİK DE NEGATİF
Yetişkinlerin algısı
TRT’nin düzenlediği "Çocuk Medyasında İçerik Üretim ve Yönetimi: Fırsatlar, Yaratıcılık ve Sorunlar" temalı 4. Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı’nda konuşan Göka çocuk yayınında üretimin içinde çocuklar olmadığına dikkat çekti.
“Çocuklara bir şeyler aktarmaya çalışan veya mümkün olduğunca kendisini çocuk yerine koymaya çalışan büyükler var. Büyük düşüncesi, algısıyla çocuk dünyası oluşturulmaya çalışılıyor.
“Dolayısıyla da böyle bir ortamda çocuklar, kendi doğallıklarından kopartılıyor.”
Televizyon izleme süresi
TRT Genel Müdürü Şenol Göka çocukların televizyon izleme alışkanlığıyla yayınlar arasındaki çelişkiye de değindi.
"Uzun süre çocukların televizyon karşısında oturmaları yadırganacak bir şey ama nedense bütün çocuk kanalları düzenlenirken, sanki 18, 16 saat o çocuklar o televizyonun karşısında çakılacakmış gibi hesap yapılıyor. Doğal olarak koordinatör de kendi programını en çok izlenilirlik üzerine oluşturuyor.
“Yani öyle bir başarı ki, 'Keşke başarısız olsaydık' dedirtecek bir başarı. Öyle bir başarı ki, belki de zaman içerisinde 'Biz ne yaptık?' dedirtecek bir başarı.
“Yani çocukları saatlerce televizyonun karşısına tabiri caizse çakmak ve çocuklarla ilgili reyting hesaplarıyla mümkün olduğunca izlenilirliği ön plana çıkararak övünmek belki de 'Keşke başaramasaydık, keşke yapmasaydık' dedirtecek bir şey. Ama bunlara rağmen yine bir şeyler yapılabileceğine inanıyorum."
Çocukların uzun süre “çakılmış durumda” televizyon izlediğine dikkat çeken Göka, aileyle vakit geçirmeye teşvik edecek programlar gerektiğini ifade etti.
“Mümkün olduğunca da anne, babasının bir süre sonra kendisiyle ilgilenileceğini düşündürecek çocuk programları nasıl oluşturulur, bunun yolunu bulmamız lazım.”
Yetişkin çizgileri
Göka çocukların mutlaka toprakla, tabiatla buluşturulması ve bu algının oluşturulması gerektiğini de söyledi.
Çocukların doğal olarak sürekli kavga, savaş içeren ve tamamen büyüklerin düşüncesiyle oluşturulmuş çizgileri gördüğünü anlatarak, "Onun için de bu filmlere baktığımızda gariptir, bir ağaç görüntüsü, su kenarı, çimen yok. Yani güzel bir tabiat yok. Bu kavgalara bir bakın, çocukların hepsinin dilinde o ölümcül savaşlar... Bir biçimde çocuklara ailesiyle tabiat düşüncesini verebilirsek, öyle tahmin ediyorum ki, işi önemli ölçüde rahatlatmış olacağız" dedi. (YY)