Baytar Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Baytar, konuya ilişkin verdiği bilgide, tesisin 2003 yılında faaliyete geçtiğini, günlük 140 bin yumurta üretim kapasitesine sahip olduğunu ve Türkiye'nin altıncı büyük tesisi olduğunu vurguladı.
Tesis başka yere taşınabilir
Baytar, "Tesisimizi dört etap olarak planladık. Birinci etabı 2003 yılının başında faaliyete geçirerek 35 kişiye iş imkanı sağlamış olduk. 2. 3. ve 4. etap için de alt yapı çalışmalarımızı başlattık, fakat çözemediğimiz su sorunundan dolayı tamamlayamadık," dedi.
Sorunun çözülmesi için Valiliğe başvurduklarını, Valiliğin de Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin(YYÜ) su vermesini istediğini anlatan Baytar, "ancak YYÜ 'özel sektöre su veremeyiz' dedi. Bunun üzerine biz kendi imkanlarımız doğrultusunda sorunumuzu çözmeye çalıştık ve sondaj çalışmaları yaptık," dedi ve ekledi:
"Aldığımız yeraltı jeoloji raporunda bu bölgede 44 metrede su çıkacağı belirtilmişti, biz 70 metreye kadar indik fakat çıkmadı. Daha derinlere inmek için daha ileri teknolojide sondaj makinelerine ihtiyacımız var; ancak bu makineler Van'da sadece Köy Hizmetleri ve MTA gibi resmi kuruluşlarda mevcut.
Bugünden itibaren tesisimizin kapasitesini yarıya düşürüyoruz. Su sorununu çözemediğimiz takdirde tesisimizi başka bir bölgeye taşıyacağız." (YS/BB)