Demiryolu ulaşımına talebi artırmak için gerekli düzenlemeler yapılmadan trenlerin hızlandırıldığını söyleyen Soysal, "Uyarılarımızı dikkate aldıklarını söylemişlerdi; görünen o ki almamışlar" dedi.
Kaza sonrasında trenin makinistlerinin ve tren şefinin gözaltına alınmasını "anti-demokratik" bulduklarını söyleyen Sosyal, "Arkadaşlarımız ellerinde bulunan tarifeye uymak ve belirtilen yerde belirtilen hızda gitmek zorunda. Aksi takdirde ceza alırlar" dedi.
Yolcular müşteri oldu
Soysal, hükümetin demiryollarını özelleştirmek için "alt yapı-üst yapı" ve "yük-yolcu" ayrımına gittiğini ve yolcu trenlerini hızlandırarak talebi arttırmaya çalıştığını söyledi.
"'Yeniden yapılandırma' adı altında herşeyi oldu bittiye getirdiler" diyen Sosyal, "Bizim kırk yıldır 'yolcu' dediğimiz insanlar bir anda 'müşteri' oldu" dedi.
Ticari yaklaşım kazayı getirdi
Kamu yararının bir kenara atıldığını ve tamamen ticari bir yaklaşımın benimsendiğini vurgulayan Soysal, "150-160 yıllık yollar sürate ve konfora uygun değil. Hızlandırılmış tren için yeni yol yapılması gerekirdi" dedi.
Demiryollarının özel koşulları olduğunu vurgulayan Soysal, "Şubat ayında yapılan bakım Temmuzda bir işe yaramaz. Sıcaklık farkları yolları yıpratır. Üzerinde yük trenlerinin işlediği bir yolda yüksek süratli yolcu trenleri çalışamaz" dedi.
"Makinistler talimatnameye uyuyor, suçsuzlar"
Soysal, trenin makinistlerinin ve şefinin ellerindeki sefer tarifesine uymak zorunda olduklarını aksi takdirde cezalandırıldıklarını vurguladı.
170 yıllık bir birikimin sonucunda oluşan "Seyrüsefer Talimatnamesi"nin 2002 yılında bir yönetmelikle değiştirildiğini; bu değişikliğe karşı açtıkları davanın halen Danıştay'da görüşüldüğünü de hatırlatan Soysal, "O talimatnamenin her sayfası kanla yazılmıştır, yıllar boyunca her kazadan her aksilikten alınan dersler talimatnameye girmiştir. Şimdi onu değiştirdiler" dedi.
Demiryollarında merkezi planlama gerekir
BTS Genel Başkanı Fehmi Kütan da, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı (TMMOB) Elektrik, Makine ve İnşaat Mühendisleri Odalarının temsilcileri ile birlikte yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmeleri (TCDD) yönetimi ve hükümeti suçlayarak yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını vurguladı.
"Tren işletmeciliği eşyanın tabiatı gereği merkezi planlamayı şart koşar" diyen Kütan "Kaynakların daha rasyonel kullanılması gerekir ama bu, özelleştirme politikaları ile mümkün değil" dedi.
Demiryollarına uzun yıllardır yatırım yapılmadığını vurgulayan Kütan, "Kullanım ömürleri çoktan dolmuş raylar üzerinde demiryolu işletmeciliği yapılmaya çalışılıyor. En güvenli ulaşım araçlarından biri olan tren artık yolcu ve personel güvenliğini tehdit eder hale getirildi" dedi.
Hızlandırılmış tren uygulamasının gerekli emniyet tedbirleri alınmadan başlatıldığını söyleyen Kütan, Başbakan, Ulaştırma Bakanı ve TCDD yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
"Bakan görevi bırakmalı"
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel-İş Yönetim Kurulu da bir açıklama yaparak, kazanın altyapı yetersizliği nedeniyle meydana geldiğini belirterek "Ulaştırma Bakanı'nın derhal görevinden istifa etmesi ya da görevden alınması gerekmektedir" dedi. (EÜ/BB)