Sakarya'da 41 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasıyla ilgili Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava bugün görülen duruşmayla zaman aşımından düştü. Son duruşmaya tutuksuz yargılanan makinistler Fikret Karabulut ve Recep Sönmez katılmadı.
Kazanın 22 Temmuz 2004'te yaşandığını hatırlatan Sakarya Cumhuriyet Savcısı, sanıklar hakkında açılan kamu davasının süresinin dolduğunu belirterek, davanın zaman aşımına uğrayarak düştüğünü söyledi.
Kazada hayatını kaybeden İrem Candan'ın avukatı Engin Baltacı, maddi hukuk kurallarının yarattığı durum karşısında yapabilecekleri bir şeyin kalmadığını ifade etti.
Hayatını kaybeden bir diğer isim olan Coşkun Ertürk'ün avukatı Ender Dedeağaç da maddi hukuk hükümleri karşısında söyleyecek çok sözün olmadığını belirterek şöyle dedi: "Sadece şunu belirtmek istiyoruz ki, bizce bu olayda ve dosyada yarım kusurlu kişiler yargılanmıştır. Diğer kusurlu kişiler ve kurumlar mahkeme önüne çıkarılamamıştır. Bu da hukuk açısından üzüntü yaratıcı bir durumdur. Takdir mahkemeye aittir.''
Dava sonrası açıklamalarda bulunan İrem Candan'ın babası Mehmet Alaattin Candan, vicdanında adaletin yerini bulmadığını söyledi. Candan "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidebilirim" dedi.
2005'te yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 66. maddesi "Ölümle sonuçlanan kazalarda zaman aşımı süresi 15 yıldır" diyor. Ancak tren kazası 2004 yılında meydana geldiği için eski yasa da yer alan "ölümle sonuçlanan kazalarda zaman aşımı süresi yedi buçuk yıldır" hükmü uygulandı ve dava zaman aşımından düşmüş oldu.
Ne Olmuştu?
İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış tren 23 Temmuz 2004 yılında Sakarya'nın Pamukova İlçesinde raydan çıkarak devrilmişti. 41 kişi hayatını kaybetmişti, yüze yakın insanda yaralanmıştı. Bilirkişi raporlarında kazaya "eski raylar üzerinde hızlı tren denemeleri" yapılması gösterilmişti.
Davanın görüldüğü Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 Şubat 2008'de sanık makinist Fikret Karabulut'a 2 yıl 6 ay hapis ile bin 100 lira para, Recep Sönmez'e ise 1 yıl 3 ay hapis ile bin 333 lira para cezası vermiş, tren şefi Köksal Coşkun da beraat etmişti.
Kararı inceleyen Yargıtay 2. Ceza Dairesi, 23 Temmuz 2009'da mahkemenin kararını tebligat eksikleri nedeniyle bozmuş, daha sonra yerel mahkeme eksikleri gidererek sanıklar hakkında aynı kararı vermişti.
Yargıtay 2. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını, 2010 yılının Eylül ayında 12 farklı gerekçeyle ikinci kez bozmuştu.
Yargıtay'ın bozma ilamının ardından davayı üçüncü kez ele alan yerel mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmaları ertelemiş ve zaman aşımı süresi 22 Ocak 2012'de doldu. (SK/HK)
Kaynak: Milliyet