Fotoğraf: Canva
Anadolu Kültür'ün "Adalet Atlası" podcastinin yeni sezonunun ikinci bölümü yayınlandı.
Yeni bölümde hukukçu Efruz Kaya, psikiyatrist Koray Başar ve tarihçi Nazan Maksudyan, yetişkinlerin, çocukların özerkliğini nasıl yok sayabildiği üzerine tartışıyor.
Konu, görmezden gelinen tarihsellikleriyle trans ve interseks çocukların deneyimlerinden yola çıkarak ele alınıyor.
"Trans ve interseks çocuklar nasıl yok sayılıyor?" başlığıyla yayınlanan ikinci bölümde uzmanlar, çocukların irade ve edimlerinin, aile, tıp ve hukuk tarafından hangi gerekçelerle baskılandığını LİSTAG'ın "Kendimi Bildim Bileli" kitabından Can'ın ve Belgin Günay'ın KaosGL'de çıkan yazıları üzerinden konuşuyor.
Metinleri oyuncular Hakan Emre Ünal ve Nergis Öztürk'ün seslendirdiği bölümde yanıtı aranan sorular şöyle:
- Çocuklar neden ya masum ya da manipüle edilebilen yarı-özneler olarak görülüyor?
- Trans çocuklar bu ikilik içinde nasıl bir çatlak yaratıyor?
- Çocuğun ayırt ediciliği hukuk ve tıpta nasıl bir rol oynuyor?
- Bedensel gelişimlerin tibbileştirilmesi tarihte nelere yol açtı?
- İnterseks ve trans çocuklara yaşatılanlar yetişkinlere dair ne söylüyor?
- Çocuğun üstün yararı ilkesi, patriyarkal korumacılıkla nasıl şekilleniyor?
- Devlet ve ailenin iş birliğine karşı LGBTİ çocukların direniş alanları neler?
Podcast'te yar alan uzmanlar hakkında
Efruz Kaya
İstanbul'da yaşayan hukukçu ve aktivist. Göçmen ve mülteci hakları üzerine çalışan bir dernekte bir süre çalıştı. Pembe Hayat'ta trans çalışmaları yürütüyor. Farklı kurumlarda uzun zamandır LGBTİ+ aktivizmi yapmaya devam ediyor.
Nazan Maksudyan
Geç dönem Osmanlı İmparatorluğu ve modern Türkiye tarihi tarihçisi. 2016'dan beri Berlin'de yaşıyor. Freie Universität Berlin'de Konuk Profesör ve Center Marc Bloch'ta araştırmacı olarak çalışıyor. Uzmanlık alanı geç Osmanlı İmparatorluğu'nun sosyal ve kültürel tarihi. Çocuk ve gençlik çalışmaları, cinsiyet çalışmaları, küresel tarih, entelektüel tarih ve bilim tarihi konularında ek akademik eğitim ve araştırma deneyimine sahip.
Koray Başar
Tıp ve uzmanlık eğitimini tamamladığı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında öğretim üyesi. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, cinsel terapiler, HIV/AIDS, tedaviye dirençli depresyonda tedavi başlıca klinik ve araştırma ilgi alanları. Türk Psikiyatri Dergisi yardımcı yayın yönetmeni. Ruh sağlığı alanında meslek örgütleri ve LGBTİ+ örgütleriyle cinsel kimlikle ilgili başvuruların değerlendirme ve izlemiyle ilgili eğitimler düzenliyor. Cinsel terapi eğitimini tamamladığı Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'nde (CETAD) eğitici olarak görev alıyor. Türkiye Psikiyatri Derneği genel başkanı, Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı Derneği yönetim kurulu üyesi.
(AÖ)