8. Trans Onur Haftası kapsamında İstanbul'da düzenlenmesi planlanan 8. Trans Onur Yürüyüşü'nde basın açıklaması Harbiye'de ve Beyoğlu Öğüt Sokak'taki İstanbul LGBTİ Derneği'nin önünde okundu. Yürüyüş ise polis engeli nedeniyle gerçekleştirilemedi.
Aktivistler Osmanbey metro çıkışında okunan basın açıklamasının ardından 2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Otel'de öldürülenleri de andı.
Harbiye'eki açıklamaya katılanlar "Dönmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz" sloganıyla Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.
Harbiye'de park halinde duran bir TOMA aktivistleri görünce U dönüşü yaparak peşlerinden geldi. Aktivistler bir sokağa girerken, TOMA da sokağın girişini kapattı.
Akşamüstü saatlerinde, Beyoğlu'ndaki İstanbul LGBTİ Derneği'nin önünde de bir basın açıklaması yapıldı.
Gözaltına alınan 7 aktivist serbest
Dolapdere'de 7 aktivist gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Beniz Ertürk, Özgür Durmaz, Buse Kılıçkaya, Emre Aymelek, Şevval Kılıç, Umut Avcı, Ömer Erten.
Gözaltına alınan hak savunucuları Feriköy Karakolu'na götürüldü. Yaklaşık bir saat süren gözaltının ardından hepsi serbest bırakıldı.
Polis, 7 kişiyi serbest bıraktıktan sonra "tutanak tutulması" için tekrar gözaltına aldı.
Polisten trans kadına "sen erkeksin"
Polis Ayşe Aykasoylu adlı trans aktiviste kimliğini sordu. Trans geçiş ameliyatını yeni olduğunu ve pembe kimliğini beklediği için şu an kimliği olmadığını söyleyen Aykasoylu'ya polis "Sen erkeksin" diye tepki gösterdi ve plastik kelepçe taktı.
Aktivistlerin müdahalesiyle Aykasoylu hakkında işlem yapılmadan serbest bırakıldı.
Gezi yine kapalı
Öğle saatlerinden itibaren Beyoğlu'nda birçok noktada çevik kuvvet polisleri yerleştirildi. Gezi Parkı'na yaya giriş-çıkışına kapatıldı.
Dün akşam geç saatte yazılı bir açıklama yapan İstanbul Valiliği, yürüyüşe "toplumun farklı kesimlerinden çok ciddi tepki"leri gerekçe göstererek 8. Trans Onur Yürüyüşü'ne izin verilmeyeceğini açıklamıştı.
Yollar trafiğe kapalı
Valilik talimatıyla bugün saat 12.00'den itibaren Beyoğlu'ndaki Zambak Sokak ve Meşelik Sokak, Atıf Yılmaz Caddesi - Sadri Alışık Sokak, Balo Sokak - Turnacıbaşı Caddesi, Yeni Çarşı Caddesi - Hamalbaşı Caddesi, Kumbaracı Yokuşu - Asmalı Mescit Caddesi, Taksim Tünel (Beyoğlu Belediyesi önünden) Şişhane Metro Kavşağı Taksim Tünel istikameti trafiğe kapatıldı.
Ne olmuştu?
İlk kez 1993 yılında “Cinsel Özgürlük Haftası" adıyla düzenlenen hafta, Valilik engeline takılarak yasaklanmış, hafta etkinliklerine ve Onur Yürüyüşü’ne izin verilmemiş, aktivistler gözaltına alınmış, yurt dışından gelen konuklar sınır dışı edilmişti. Onur Haftası daha sonraki yıllarda da yasaklarla karşılaştı ancak etkinlikler düzenlenmeye devam etti.
TIKLAYIN - 93'ÜN YASAKLI ONUR HAFTASI
İlk İstanbul Onur Yürüyüşü 2003'te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı. O zamandan beri her sene Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi’nde düzenlenen yürüyüşe 2010 yılından beri binlerce kişi katılıyor. 2013’te düzenlenen 11. İstanbul Onur Yürüyüşü’ne 100 bini aşkın kişi katıldı.
İlk Trans Onur Yürüyüşü ise 13 Haziran 2010'da Beyoğlu'nda gerçekleştirildi.
2015: İlk engelleme girişimi
Son yıllarda yürüyüşe ilk engelleme girişimi 2015’te yaşandı. 2015’te düzenlenen 6. İstanbul Trans Onur Yürüyüşü, polisin engelleme girişimine rağmen binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.
Bir hafta sonra düzenlenen 13. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde ise polis saldırısı yaşandı. Taksim’e Onur Yürüyüşü’ne katılmak için gelen binlerce hak savunucusunun İstiklal Caddesi’ne girmesi polis saldırılarıyla engellenirken, CHP ve HDP milletvekilleri ve belediye başkanları eşliğinde daha küçük bir grup, yürüyüşü fiilen gerçekleştirdi. Ancak Tünel meydanına varıldığında Onur Haftası Komitesi, yürüyüşün sonunda okunması planlanan basın açıklamasını yarıya kadar okuyabildi. TOMA'nın ve çevik polis ekiplerinin kitleye doğru gelmesiyle, kalabalık dağıldı. Polis dağılan kalabalığa gaz ve su sıktı.
2016: Yürüyüşlere polis saldırısı
2016’da polis 7. Trans Onur Yürüyüşü ve 14. İstanbul LGBİT+ Onur Yürüyüşü’nü engelledi.
7. Trans Onur Yürüyüşü’nde basın açıklamasının okunmasına izin verdiğini söyleyen polis, açıklamayı okuyan aktiviste yumruk atarak saldırıyı başlattı.
Polis gün boyunca her pankart açıldığında ve her sloganda biber gazı ve plastik mermiyle aktivistlere saldırdı. LGBTİ'lerin bir şeyler içmek için girdikleri mekanları zorla boşalttı ve ardından mekanları kapattırdı. Saat 19.30'da İstanbul LGBTİ "Her LGBTİ tek başına bile ayaklı bir Onur Yürüyüşü'dür, bizim varoluşumuz politik ayol" diyerek 7. Trans Onur Yürüyüşü'nü sonlandırdıklarını açıkladı.
Br hafta sonra düzenlenen 14. İstanbul LGBİT+ Onur Yürüyüşü’nde, Valilik yasak açıklaması yapınca LGBTİ’ler, “Beyoğlu’nun her yerine dağılıyoruz” açıklaması yaptı. Yürüyüş günü Onur Haftası Komitesinden yedi kişinin yanısıra Almanya Federal Meclis üyesi Volker Beck ve Avrupa Parlamentosu vekili Terry Reintke gözaltına alındı.
Onur Haftası Komitesi, herkese bulundukları yerlerde basın açıklaması okuması çağrısı yaptı. İstiklal Caddesi'nin onlarca noktasında aktivistler bireysel ve toplu şekilde basın açıklaması okudu, görüntüleri sosyal medyadan paylaştı.
2017: Yürüyüşler yine yasaklandı
2016'da Onur Yürüyüşü katılımcılarını tehdit ettiği için “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” (TCK 216 / 1,2) suçundan hakkında dava açılan Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican Onur, yürüyüşe yönelik tehditlerini bu sene de yeniledi. Geçen sene kendisini eyleme geçmedikleri sadece "kamu görevlilerinin bu konuya dikkatinin çekmeyi" amaçladıklarını söyleyen Mican, 18 Mayıs 2017'de düzenlenen duruşmaya da katılmadı. Yeni Akit gibi gazetelerin de yürüyüşü ve LGBTİ'leri hedef gösteren "haber"lerinin ardından, İstanbul Valiliği “toplumun farklı kesimlerinden çok ciddi tepki gösterildiğini” söyleyerek yürüyüşe izin vermeyeceğini açıkladı.
15. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, engellendi. 28 LGBTİ aktivisti gözaltına alındı.
8. Trans Onur Yürüyüşü öncesinde de Valilik, gece yaptığı açıklamayla yürüyüşe izin verilmeyeceğini açıkladı. (ÇT/EA)