Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Tekirdağ F Tipi Kapalı Erkek Cezaevi’nde tutulan trans kadın mahpus Buse, açlık grevine 38. gününde ara verdi.
Şu an 40 yaşında olan ve 20 yıldır cezaevinde olan Buse, mahkeme kararı ve doktor raporuna rağmen cinsiyet geçiş ameliyatı olmasına izin verilmediği için açlık grevine başlamıştı.
Hak savunucuları, geçtiğimiz günlerde Buse’ye destek olmak için bir e-mektup kampanyası başlatmış, dijital platformdan yazılan mektuplar cezaevindeki Buse’ye iletilmişti.
Buse’nin açlık grevini bıraktığı 13 Temmuz Cumartesi sosyal medyadan duyuruldu.
bianet’e konuşan avukat Eren Keskin, Buse’nin dışarıdan gelen destekler ve telkinler sonucu açlık grevine bir süre ara verdiğini söylerken, şöyle konuştu:
“Buse bu konuda bir kamuoyu oluştuğu için açlık grevine şimdilik ara verdi. Eğer İstanbul cezaevlerinden birine nakli gerçekleşmezse ve Adalet Bakanlığı aynı tutumu gösterirse tekrar başlayacak.
“Adalet Bakanlığı’nın bugüne kadar busenin ameliyatını geciktirmesini, yargının içinde bulunduğu transfobik, homofobik, erkek egemen yaklaşımla değerlendirmek gerekir.
“Daha cezaevinden çıkmasına 17 yıl olan birine ‘ameliyatın aciliyeti yok’ denmesi, o kişiyi yok saymaktır. Bakanlığa daha demokratik davranma çağrısı yapıyoruz.”
Ne olmuştu?
Tekirdağ 2 nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Buse, Medeni Kanun’un 40. Maddesinde “cinsiyet değişikliği” olarak anılan cinsiyet uyum operasyonu için tüm yasal prosedürleri cezaevinde bulunduğu süreçte tamamladı. Ardından Tekirdağ Asliye Hukuk Mahkemesi’ne ameliyat izni için başvurdu.
Tekirdağ Asliye Hukuk Mahkemesi, Buse’yi Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu’na sevk etti.
21 Temmuz 2017 tarihli Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu’nun raporunda, “Kişinin transseksüel yapıda olduğu ve cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından uygun olduğu” ifadeleri yer aldı. Mahkeme bu rapora dayanarak Buse’nin cinsiyet uyum operasyonu için izin verdi.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü ise Buse için verilen raporun yetersiz olduğuna karar verdi. Operasyon için hastaneye sevk edilmesine izin vermeyen Bakanlık, “operasyon hayati öneme sahip değil”, “operasyonun aciliyeti yok” gibi gerekçeler de sundu.
Buse daha önce de 30 günlük ve 60 günlük olmak üzere iki kez açlık grevi yapmıştı. (ÇT)