Haberin İngilizcesi için tıklayın
Foroğraflar: Evrim Kepenek
"2003'ten beri bu evde oturuyorum. Kendi evimiz bana annemden kaldı. Apartmanın kapısını kilitliyorlar ben açamıyorum. 'Travesti geldi' diyorlar. Kafamın arkasına vurdular. Defalarca beni darp ettiler. Saçımı çekiyorlar. Dairemin bulunduğu katın ışıklarını kesmişler sırf ben rahat etmeyeyim diye. Hayatım boyunca bunlarla mücadele ettim. Şimdi de bu apartmanda bunlarla uğraşıyorum."
Trans kadın Ajda'ın anlattıkları, transların ne tür zorluklarla yaşamak zorunda bırakıldığını net olarak gösteriyor. Tekstil işiyle uğraşan Ajda, 2003'ten beri yaşadığı apartmanda kimi komşularının 'nefret söylemleri ve eylemlerine' maruz bırakıldı. Ve sonunda mahkemeden komşular lehine çıkan "koruma kararı"yla Ajda'ın evine girmesi de engellendi.
"Ailemden de şiddet gördüm"
20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü nedeniyle konuştuğumuz Ajda, yaşadıklarını şöyle aktardı:
"Ailemden de yıllarca psikolojik şiddet gördüm. Babamın baskıları, nefret söylemleri nedeniyle ailemle birlikte yaşadığım evden de ayrıldım. Çok korkunç şekillerde yaşamak zorunda kaldım ama kimliğinden vazgeçmedim, vazgeçmeyeceğim. Hayatım boyunca kendi kendime mücadele ediyorum.
2003'te kendi evime taşındım. Ben bu evde çok rahat yaşayacağımı sanıyordum. Ancak taşındıktan iki yıl sonra yani 2005'ten beri apartmandaki komşularımın şiddetine uğradım. Seks işçiliği yaptığımı yayıp mahallede bana karşı nefret söyleminde bulunuyorlar. Zaman zaman şiddete varan davranışları oldu. İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ayrımcılık suçu işledikleri için suç duyurusunda bulundu. Bu daha sonuçlanmadı ancak komşu iki kadının başvurusu üzerine hemen onlar için 'koruma kararı' çıkarıldı. Düşünün evime girme hakkım elimden alındı. Kendi evime giremiyorum artık..."
"Trans kadınların sorunlarını görmüyorlar"
Davayla ilgili konuştuğumuz Keskin ise şunları söyledi:
"Aynı apartmanda oturdukları için Ajda evine giremiyor. Koruma kararına itiraz ettik. Trans kadınlar görünür olduğu için daha fazla yoğun baskı yaşıyorlar. Bir kadının evine giremeyeceği bir noktaya getiriyorlar. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Maalesef yargı da trans kadınların yaşadığı sorunları görmüyor.
"Bu nedenle yıllarca karşılıklı birbirlerine dair suç duyurusu yapmışlar ancak bir sonuç alınamamış. Biz Ajda'ın bu sorunlarının çözülmesi için yargıya başvurularımız devam edecek." (EMK)