Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu'nun desteğiyle, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği'nce (STGM)düzenlenen "Sivil Sesler Festivali" başladı.
Açılış konuşmalarının ardından Festival alanında gezme şansı buldum.
Onlarca sivil toplum örgütünün stant açıp kendi kurumlarını tanıttığı alanda müzik eksik olmadı. Sadece müzik mi? Müziğe göre değişen yerel halk dansları da..
İstanbul'dan Hafıza Merkezi, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Denizli'den LGBTİ Aileleri, Rize'den Çukulit Yeni Hayat Derneği, Yozgat, Niğde ve Kayeri'den Engelliler ve Aileleri Derneği Sivil Sesler Festivali'nde.Festival neşeli ve bol üretimli.
Hafıza Merkezi'nden Haklara Destek Programı
Alandaki en dikkat çeken stantlardan biri Hafıza Merkezi'ne ait. Merkezin yeni gündemine aldığı proje ise, "Haklara Destek Programı" ismini taşıyor.
Bu destek sayesinde sivil toplum kurumları, hak odaklı çalışmalarına maddi, lojistik ve aklınıza gelebilecek her konuda destek alabiliyor. Başvuru tarihleri 9 Eylül - 8 Kasım 2019. Program sayesinde, Türkiye'deki 50 hak örgütüne 1,750,000 Euro oranında kurumsal hibe desteği sağlanması hedefleniyor.
TIKLAYIN - Program hakkında detaylı bilgi alın
İhtiyaç haritası da yine alanın en dikkat çeken stantlarından biri. Gönüllülerden oluşan ekip, ihtiyaçları belirleyip, kişi ve kurumlara destek sağlıyor.
Festival'de paneller düzenlendi.
Sivil Toplumun Etkisi” başlıklı panelde, Hürriyet Gazetesi Yazarı İpek Özbey’in moderasyonunda gerçekleşti. Panelde, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Operasyon Bölüm Başkanı Andre Lys, İsveç Büyükelçiliği Katılım Öncesi ve İnsani Yardım Bölüm Başkanı Malin Stawe, Yunanistan Ülke Direktörü Gerasimos Kouvaras, Action Aid, STGM Kurucu Üyesi, Doğa Koruma Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Sunay Demircan konuşma yaptı.
Sivil topluma vurgu
Elçi Müsteşar Andre Lys konuşmasında "AB, güçlü bir sivil toplumun canlı bir demokratik ortam için vazgeçilmez olduğuna inanıyor. Sivil toplum çoğulculuğu sağlar, farklılıkların temsil edilmesi böylece mümkün olur.” diye konuşurken Action Aid Yunanistan Ülke Direktörü Gerasimos Kouvaras ise sivil toplumun alanının daralmasına vurgu yaptı.
Kouvaras şöyle konuştu:
“Sivil toplum için alan sürekli daralıyor. Artık sivil alan yapısal ve bilinçli olarak sıkıştırılıyor. Avrupa’da da bu durum kötüleşiyor. Gönüllülüğün suç haline geldiği bir ortam var ve bu konuşulması gereken bir durum.”
İsveç Büyükelçiliği Katılım Öncesi ve İnsani Yardım Bölüm Başkanı, Müsteşar Malin Stawe ise dün gerçekleşen İklim Grevi’ne de atıfta bulunarak iklim kriziyle mücadelede sivil toplumun rolüne dikkat çekti.
Stawe, "Biz belki yoksulluğu bir noktada yok eden ilk; iklim değişikliğiyle karşı karşıya kalan son nesliz. Sivil toplumun katılımı olmadan bunu başarmak mümkün değil, bu bir hayli açık" dedi.
"Barışı çatışma diliyle talep ediyoruz"
Sunay Demircan ise tüm dünyanın bir çöküş döneminde olduğunu ve her şeyin hızla tüketildiği bir dönemden geçtiğimizi hatırlatarak, sivil toplumun bugüne değil geleceğe odaklanması gerektiğini söyledi.
Demircan şöyle konuştu:
Barış talep ediyoruz ama bunu çatışmanın diliyle yapıyoruz. Bu paradoksun içerisinde yaşıyoruz. Sadece yapılandırılmış bir mekanizma içerisinde konuşmak diyalog değil. Diyalog içerisinde doğal barışa, muhabbete sahip. Tanımlanmış duvarları kırmamız gerekiyor. Bunun için her şeyin ötesine ihtiyacımız. Sınırları aşmamız gerekiyor.
Ayrıca, Festival'de, “LGBTİ ile ilgili temel konuları anlamak” başlıklı panel düzenlendi.
Panelde ilk olarak Denizli LGBTİ Aileleri Derneği’nden Buse Uysal, konuştu ve şunları söyledi:
“Feminizm mücadelesi ilk olarak İngiltere’de ortaya çıktı. 20’inci yüz yılın başlarında oy kullanma hakkı, cinsel özgürlük ve kürtaj hakkı gibi konular hakkında mücadele edildi. 400 yıllık bir feminizm tarihi var.
‘Trans kadınlar, kadındır’
“Türkiye’de ise trans geçiş sürecini tamamlayamadığı için intihar eden çok fazla trans kadınlar var. Trans kadınlar da kadındır ve feminist mücadeleye dahil etmek gerek.”
Uysal'ın ardından Hevi LGBTİ’den Selçuk Çelik, konuştu. Çelik, dilin kullanımına değindi ve dili inşaa ederken nefret söylemi de yayılabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle de LGBTİ'ler için kullanılan her kelimenin etimolojik kökenine değindi.
Başka bir panelde çocuk istismarı üzerindeydi.
"40 ilde 30 bin gönüllümüz var"
Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) Koordinatörü ve avukat Özlem Dörtkardeşler de, derneğin tanııtımını yaptı. Dörtkardeşler şöyle konuştu:
"Dernek olarak amacımız çocuklarımızın ihmal ve istismardan uzak yetişmesi. Bunun için öncelikle çocuklarla ilgili ihmal ve istismarla ilgili önleyici çalışmalar yapıyoruz. Psikolojik destek yapıyoruz. Hukuki olarak da ağır bir mücadele veriyoruz. Derneğimiz iki yaşında bir dernek. 40 ilde gönüllü yapılanmamız var. Yaklaşık 30 bin gönüllümüz var."
"Biz öncelikle çocuklara ve ailerle eğitimler veriyoruz. Çocuklara anlatıyoruz mahremiyet eğitimi veriyoruz. Özellikle ilk okul çağındaki çocukların ailelerine eğitimler veriyoruz. Aileler de kimi zaman çocuklardaki istismarı fark edemiyor. Bu nedenle ailelere de destek veriyoruz.
"Aileler çocukları taciz edildiğinde maalesef susmayı tercih ediyor. Bu nedenle de bu suçların üzerinden bayağa zaman geçiyor. Bu zaman geçtikten sonra delil toplamak zorlaşıyor. Dolayısıyla verdiğimiz hukuki mücadelede zorluklarla karşılaşıyoruz."
Festival'in bugünkü programı şöyle:
09:35-11:35 "SİVİL TOPLUM İÇİN TEKNOLOJİ"
Moderatör: Dr. Levent Korkut, STGM YK Başkanı
Mert Fırat, İhtiyaç Haritası
Elif Doğan, BlogcuAnne.com / Dijital Topuklar
Pınar Dağ, Kadir Has Üniversitesi, Yeni Medya Bölümü
Eamon Stack, Enclude Ireland
KATILIM NOKTASI
11:50-12:35 “Birlikte’yi Birlikte Anlatıyor” Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Çiğdemim Eğitim Çevre ve Dayanışma Derneği,
Denizli Otizm Derneği, Herkes için Ruh Sağlığı Derneği, Hevi LGBTİ Derneği, Mekanda Adalet Derneği,
Özgür Renkler Derneği
12:30-14:00 Öğle Yemeği
14:00-14:45 "Sivil Düşünenler" Anlatan Eller Derneği, S.S Nilüfer Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi ve
Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği
İYİLİK NOKTASI
11:50-12:35 İnsan Hakları Uygulamalarının İzlenmesi için Etkiniz AB Programı
12:30-14:00 Öğle Yemeği
14:00-14:45 "Demokrasiye Sahip Çıkmak, Habere Sahip Çıkmak" Medya Araştırmaları Derneği/dokuz8HABER
GÜZELLİK NOKTASI
11:50-12:35 "Hakları Anlatan Eller" Anlatan Eller ve İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği
12:30-14:00 Öğle Yemeği
14:00-14:45 "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için Gönüllülük" Gönüllü Hikayeleri
TARTIŞMA NOKTASI
11:50-12:35 "Van'dan Kadın Hakları ve Dayanışma" Van Kadın Derneği Dayanışma Topluluğu
12:30-14:00 Öğle Yemeği
14:00-14:45 "Koruyucu Aile Olabilirsiniz" Denizli Koruyucu Aile Derneği
PERFORMANS NOKTASI
11:50-12:35 SGDD Al Farah Mülteci Çocuk Korosu
SİVİL SİNEMA
Gün boyu film gösterimi
SERGİ NOKTASI
"Kadim Şehir Mardin" Mardin Fotoğraf ve Sanat Derneği
KATILIM NOKTASI
15:30-17:00 STGM 13. DANIŞMA KURULU
17:15-19:00 Festivalin Blues Sesi
(EMK)