Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan, Türkiye'de trafikte sürekli kullanılan 8 milyon aracın en az yüzde 6'sında silah bulunduğunu, bunların da yaklaşık yüzde 80'inin patlamaya hazır durumda olduğunu söylüyor.
bianet'in görüştüğü Akcan, "öfkeli sürücü" diye adlandırılan profildeki sürücülerin oranınsa yüzde 8 olduğunu dile getiriyor.
Akcan'ın verdiği bilgiler göre, Türkiye'de ehliyet sahibi kişi sayısı yaklaşık 16 milyon. Araç sayısı 10, trafikte sürekli kullanılan araç sayısıysa 8 milyon. Bu, hareket halindeki yaklaşık 480 bin araçta silah bulunduğu anlamına geliyor. Akcan, silahlı araç oranının İstanbul için yüzde 10'u bulabileceğini ekliyor.
İstatistiklere göre, Türkiye'de mesken dışında işlenen 10 cinayetten birinin ateşli silahla, araçta gerçekleştiğine de dikkat çekiyor Akcan.
Silahların yüzde 80'i patlamaya hazır
Akcan'ın verdiği bilgilere göre, bu silahların yüzde 80'i hemen kullanılabilir durumda. Yani, kilitli bir kutuda, bagajda ya da parçalanmış halde değil, hemen ulaşılabilir yerlerde, örneğin torpido gözünde taşınıyor.
Ayyıldız: Trafikte silah varsa kullanılma olasılığı çok yüksek
Bireysel silahlanmayla mücadele ede Umut Vakfı'nın koordinatörü Esengül Ayyıldız, bu durumun ne anlama geldiğini şöyle açıklıyor:
"Trafik alanı insanların öfke denetimini kolay sağlayamadıkları, şiddete yönelten koşulların olduğu bir ortam. Özellikle İstanbul gibi metropollerde bu üzerinde özellikle durulması gereken bir durum. Trafikte ateşli silah bulundurduğunuzda, herhangi bir ihtilafta kullanılma potansiyeli çok yüksek. Silahların her an kullanılabilecek şekilde bulundurulması, tehlikeyi daha da artırıyor."
"Öfkeli sürücü"
Akcan, Türkiye'de kazalara neden olan 100 sürücünün 40'ının "öfkeli sürücü" profilinde olduğunu söylüyor. Aktardığına göre, kişi araç kullanırken öfkelendiren duyguya kapılıyor, herhangi bir ihtilafta ilk hareketi yapıyor –hızlanma, dalaşma, yakın takip gibi- veya hız limitini sürekli aşıyor, araçta yüksek sesle müzik dinliyorsa, "öfkeli sürücü" profilinde yer alabiliyor.
Akcan "Öfkeli sürücünün arabasında silah varsa, bunu kullanma olasılığı çok yüksek. Sadece trafikte değil, hayatın diğer alanlarında da öfkeli. Ortamda silah varsa da kullanıyor" diyor.
"Yasada düzenleme şart"
Ayyıldız, öfkeyle silahın yan yana gelmesinin tıpkı alkolle silahın yan yana gelmesi gibi olduğunu söylüyor, "Alkollü araç kullanmak nasıl yasaksa, 'silahlanmış araç' da yasak olmalı" diyor. Akcan da arabada silahın alkollü araç kullanmanınkine benzer bir cezai statüsünün olması gerektiğini söylüyor.
"Silahlı arabalar"a karşı da kurusıkı silahlarda yapılan düzenlemenin işe yarayabileceğini dile getiren Ayyıldız, "Yasada trafikte silah bulundurmanın da düzenlenmesi gerekiyor. Yeni düzenlemeyle kurusıkı silahların taşınması yasak. Araçta taşınması gerekiyorsa, bunun kilitli kutuda yapılması gerekiyor. Kutudan çıktığı zaman ateşli silah muamelesi görüyor" diye konuşuyor.
Hükümetin ateşli silahlarla ilgili yasa değişikliğini geçen dönemde seçimlerin sonrasına ertelediğini, şimdi değişikliğin İçişleri Komisyonu'nda 100. sıranın da gerisinde görüşülmeyi beklediğini anımsatan Ayyıldız, "Görüşüldüğünde bu konuyu da gündeme getireceğiz" diyor. (TK)