Kazalarda 3 bin 317 kişi hayatını kaybetti, 88 bin 980 kişi ise yaralandı. Toplam 208 trilyon liralık maddi hasar meydana geldi.
Bakanlığın verilerine göre geçtiğimiz yılın ilk dokuz ayında:
* 360 bin 590 trafik kazasında 4 bin 116 kişi öldü, 101 bin 927 kişi yaralandı ve 185 trilyon lira da maddi hasar meydana geldi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki 2002 yılı bütçe görüşmelerinde bizzat İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in açıkladığı bu rakamlara göre Türkiye'de her gün ortalama 12 - 13 kişi sadece trafik kazaları sonucu hayatını yitiriyor.
Ölü sayısı daha çoktur
Bu ölüm rakamlarının sadece kaza mahallinde ölenleri kapsadığını dile getiren Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Başkanı Ekrem Bulgun, "Yaralanıp hastaneye kaldırıldıktan sonra ölenlerin" trafik istatistiklerine geçmediğini hatırlatıyor:
"O nedenle mevcut rakamların üzerine en az 2 - 3 bin daha eklemek gerekir. Bir o kadar insan da ömür boyu sakat kalıyor. Her beş yılda bir deprem felaketinde kaybettiğimizi yollarda kaybediyoruz."
Türkiye'nin Avrupa'da trafik cezaları en az olan ülkelerden biri olduğunu dile getiren Bulgun, trafik suçlarına ağır hapis cezaları getirmedikçe sorunu çözmenin mümkün olmayacağını savundu.
Bir kazada yüzde 100 kusurla birinin ölümüne sebep olan kişinin de en az bu ağırlıkta bir hapis cezasına çarptırılması gerektiğini söyleyen Bulgun, "Ama bizde nasıl kaza yaparsan yap 3 - 5 ay sonra hapisten çıkıyorsun. Bu adalet değil" diye konuştu.
Türk halkının genel karakteri gereği trafik konusunda da vurdumduymaz olduğunu düşünen Bulgun, şu noktalara dikkat çekiyor:
* 20 yıllık bir şoför kırmızı ışıkta geçmeyeceğini öğrenemez mi? Öğrenir ama biz de kimse buna uymuyor.
* Her şeyi olduğu gibi bu konuyu da ciddiye almıyoruz.
* Türkiye karayolları da standartların çok gerisinde.
* Çok özel otobanlar haricinde her yerde 80 - 90 kilometrenin üzerinde hız yapmak ölüme davetiye çıkarmakla eşanlamlı.
* Türkiye karayollarının her noktası tam bir karadelik.(NU/YÖ)