Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) Genel Sekreteri Erkal Kaşıkcı Zincirlikuyu-Avcılar metrobüs yolunun kenarına konulan çelik halatlarının olası kazalarda öldürücü olabileceğini, bu nedenle de çelik halatların etrafına lastik ya da başka bir madde kullanılarak bariyer hazırlanması gerektiğini istedi.
"Metrobüs yapılırken emniyet şeritlerini kaldırdılar. Varolan şeritler de daraldı. Zaten sıkışık olan trafikte motosikletler diğer araçlardan daha küçük olduğu için kör noktaya düşebiliyor. Yollar maalesef ki motosikletler için düzenlenmiş değil."
Geçtiğimiz günlerce iki motosiklet sürücüsünün düştükten sonra halat bariyerler nedeniyle ölmesinin ardından Motosikletli Kuryeler Derneği, Kazlıçeşme'de eylem yaptı. İki bin motosiklet sürücüsünün katıldığı eylemde, ölen kurye Onur Sual’in babası çelik halatların bir şekilde kapatılmasını istedi.
Talepler
Aynı zamanda sürüş eğitmeni de olan Kaşıkçı motosiklet kullanıcılarının yaşadıkları sorunları ve taleplerini şöyle sıraladı:
Motosiklet algısı sorunlu: Trafikte araç muamelesi görmüyoruz. Bu algı nedeniyle de motosiklet kullanıcılarının sayısı artmıyor. Ciddiye alınmadığımız için de yollarda ve trafik kurallarında düzenlemeler yapılmıyor.
Hız sınırı uygulaması: Trafik kurallarına göre motosikletlerin hız sınırı otomobillerden 30 km daha düşük. Kamyondan daha yavaş seyretmek durumundasınız ve bu da trafikte risk altına sokuyor. Bu uygulamanın düzenlenmesini talep edeceğiz.
ÖTV oranı: 2006'da yüzde sekiz olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 22'yle 37 arasında bir orana yükseltildi. Bu da insanların motosikleti tercih etmelerinin engelliyor. Biz bu oranın düşürülmesini istiyoruz.
Eğitim ücretleri: Motosiklet kullanımıyla ilgili verilen eğitimlerin ücretleri bir çok kullanıcının bu eğitimleri alamamasına neden oluyor. Motosiklet eğitimi almadan tehlikeli bir şeye dönüşebilir. Bu nedenle biz eğitimlerin ücretsiz yapılmasını talep ediyoruz. Hatat ben kendim motosiklet kullanıcılarına ücretsiz eğitim vermeyi planlıyorum. Ayrıca federasyon olarak bu konudaki taleplerimizi ilgili kurumlara iletme düşüncemiz var.
"Hem doğaya yararlı hem az yer kaplıyor"
Motosikletin trafik sorununa çözüm sunacağını, az yer kapladığını, park sorunu olmadığını ve otomobillerden daha az benzin yaktığı için küresel ısınmayla mücadeleye katkı sağlayacağını söyşeyen Kaşikçı, bu nedenlerden ötürü de yaygınlaşması gerektiğini söyledi.
İnsanların basında çıkan haberler nedeniyle motosikletlerin güvensiz araçlar olduğunu düşündüğüne dikkat çeken Kaşıkcı oysa ki istatistiklere göre otomobil ve kamyonların daha çok kaza yaptığını vurguladı.
Kazaların büyük oranda trafikte öncelikli araç olmasına rağmen diğer taşıt sürücülerinin buna riayet etmemesinden kaynaklandığını belirten TMF Genel Sekreteri eğitimle bu algının ve kazaların değişeceğine inandığını kaydetti.(BÇ)