1.Trabzon Kadın Festivali 4-5-6 mart 2016 'da Trabzon Sanatevin'de KADIN GİBİ YAŞA!!!!
Posted by Sema Turhan on 13 Şubat 2016 Cumartesi
Kendilerine Trabzon Cazıları, adı veren kadınlar, “Kadın Gibi Yaşa” sloganıyla 4-6 Mart tarihleri arasında 1. Trabzon Kadın Dayanışma Festivali’ni düzenleyecek.
Trabzon Sanatevi’nde düzenlenecek festivalde; kadın sivil toplum örgütleri, sanatçılar ve akademisyenler bir araya gelerek, kendilerini ve kadın sorunlarını ifade edebilecekleri bir platform oluşturarak, daralan yaşam alanlarını genişletmeyi, kadınlar olarak birbirlerine ve içinde yaşadıkları topluma seslerini duyurmayı amaçlıyor.
Festivalde; Trabzon’daki kadın hareketini güçlendirmek adına hem kadın hakları savunuculuğu yapan, hem de kadının istihdam ve üretimini destekleyen kadın sivil toplum örgütleri bir araya getirilerek, toplumsal cinsiyet, medyadaki cinsiyetçi dil, kadın üretimi ve kadın kooperatifleri, tarım işçisi kadınlar, LGBTİ olma, mültecilik, kent yoksulluğu, çevre sorunları ve benzeri başlıklar tartışılacak.
Festivalde, fotoğraf sergisi, canlı-sahne performansları, belgesel-film gösterimleri, panel ve söyleşilerin yanı sıra şair Mihrap Aydın’ın “Az Daha Güzeldik” kitabının imza günü ile şiir dinletisi de olacak.
Neden kadın gibi yaşamalıyız?
Kadınlar kadın gibi yaşamalıyızı ve kendilerine neden “cazı” dediklerini şu sözlerle ifade ediyor:
“Biz “Trabzon Cazıları”, ötekileştirmenin ve cins kırımının hüküm sürdüğü bugünlerde, kadın bilgeliğinin, yaratıcı gücünün kurtuluş yolu olduğuna inanıyoruz.
“Dünya düzeninin kadınların emekleri üzerine kurulduğunu, yazılan ve anlatılan tarihte kadınların varlıklarının gizlendiğini ve var olan sistemi kadın vicdanının değiştirebileceğini biliyoruz.
“Sosyal adalet, özgürlük, demokrasi, doğa, şiddetsizlik, eşitlik ve barışın kadın gibi yaşamanın şartı olduğuna dair hiç şüphemiz yok."
Cazı
“Korkulan, gizemli, asi, kötü addedilen kişilere yani cadılara Trabzon’da yöresel dilde “cazı” denir.
“Büyüdükçe söylediğimiz her aykırı sözde, hakkımızı her aradığımızda, her eşitlik istediğimizde biz de cazı ilan edildik. Bize verilen bu ismi kabullendik.
“Cazılık bizim için hak aramak, kendine biçilmiş hayatları yaşamaya dur demek, reddetmek ve kendi istediği yaşamı kurmak, hayatı sorgulamak, kısaca insanca yaşanacak bir dünya hayali demektir. İşte bu nedenle biz cazı olmayı seçtik.
“Dünyayı değiştirmeye kendi çevresinden başlayacak olan herkesi festivale bekliyoruz.”
Festival programına buradan ulaşabilirsiniz. (KT/EA)