Kuruluşunun ilk yıllarında, Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (TÜPRAŞ) ayrılmadan önce; sektörde yaklaşık 6 bin işçi çalışıyordu. Son 15 yılda yaşanan küçülme ve işlerin yavaşlamasıyla, TPAOda işçi kıyımına gidildi.
Son yıllarda iş iyice yavaşladı, hatta durma noktasına geldi. Gerekçesi; petrol bölgelerinin iyi korunamaması veya can güvenliğinin sağlanamamasıydı. Bölgedeki çatışmalı ortamın sona ermesinden sonra da, bu gerekçelerle ilgili değişimler izlenmedi ve tesisin çalışma düzeninde bir değişiklik yaşanmadı.
Şu anda, o görkemli tesiste, çok komik sayıda işçi çalıştırılıyor. Bir çok kuyu kapatıldı, çalışan kuyuların da çalışması rölantiye alındı. Bu durum hem Batmana hem de Türkiye ekonomisine çok büyük zararlar veriyor.
Sondaj için sınırsız ödenek
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin aldığı bir karar uyarınca, TPAOya sondaj için sınırsız ödenek ayrılması öngörülüyor. Bu da gösteriyor ki, sondaj kuyularının açılmasına 2004 yılı içinde başlanması düşünülüyor.
Aslında bu, geç bile kalınmış bir karar. Komşularımız denizlerde bile gece, gündüz petrol ararken, bizler var olan kuyularımızı bile rölantiye alıyoruz. Bu duruma akıl erdirmek mümkün mü?
Sektördeki küçülme nedeniyle işsiz kalan rafineri işçilerinin yanı sıra, geçici işçilerin sorunları da devam ediyor. Bu sorun bazen öyle bir hal alıyor ki, ipler kopma noktasına geliyor.
İktidarda olan hükümetler, durumdan fayda sağlamak için hep seçim dönemlerinde işçilerin sorunlarını dile getirdiler; çözüm önerilerini sıraladılar. Öyle sanıyorum ki, bu sorun çözülmediği sürece de bu keşmekeşlik devam edecek.
Geçici işçilerin durumu, oy kapısı değildir
Tüm bunların ışığında Batman kamuoyu ne istiyor? Batmanlılar, TPAOnun eski günlerine kavuşmasını ve sondaj çalışmalarına hız verilmesini istiyor, bekliyorlar. Halkımız, sektördeki eski canlılığın ve hareketliliğin sağlanmasını, yer altında gizlenmiş petrolün tekrar ülke ekonomisine kazandırılmasını umut ediyor.
Bunların yanı sıra, geçici işçilerin de sorunlarına artık bir son verilmelidir. İktidara gelen partilerin, bu durumu bir oy kaynağı olarak görmesi önlenmelidir.
750 işçinin işine son vermek ve bu işçileri aileleri ile birlikte kapı dışarı etmek, elbetteki çok zor bir karardır. Bu yapılırsa, Batmanda işsizliğe prim verilecek, yoksulluk had safhaya ulaşacak.
Geçici işçilerin sorunlarının işte bu nedenle ivedilikle çözülmesi gerekir. Modern dünyada ekmek kapısı oy avcılığına dönüştürülmemeli, dönüştürülmesine de izin verilmemeli. Batmanlılar her seçim döneminde aynı sahneleri izlemek istemiyor. (BB)