Köylüler gündelik yaşamlarını sürdürmekte zorluk çektiklerini ve sağlıklarının tehlikeye atıldığını söylüyor.
Köylülerden yol kapatma eylemine sürücülerden destek
Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan Aliağa-Yeni Foça karayolu ilk 5 kilometrelik bölümünü alan Kaya Madencilik firması on gündür yol yapımı için demir çelik fabrikalarından çıkan cüruf ve mıcırları karayolu yapımı için yola serdi.
Gündelik yaşamlarını sürdürmekte zorluk çeken Horozgediği köylüleri dün (5 Eylül) öğle saatlerinde karayolunu yaklaşık yarım saatliğine trafiğe kapattılar.
Yolu kullanan bazı sürücüler de "Biz de bu yolu kullanıyoruz. Yol toz duman içinde, gündüz bile yolu kullanırken korkuyoruz. Araçlarımızın alt takımları da yolda bulunan demir parçalarından hasar görüyor. Bu nedenle sizlere destek vermek istiyoruz" diyerek araçlarından inip eylem yapan köylülere destek verdiler.
Olayı haber alan Jandarma ekipleri, olay yerine gelerek köylülere yol kapatma eylemine son vermeleri ikazında bulundu. Köylüler Kaymakam ve Belediye Başkanının bölgeye gelmesini talep etti.
Köylülerin "Aliağa Kaymakamı buraya gelmeden yolu açmayacağız" sözü üzerine Aliağa Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yavuz Başayar, köylülerle konuşarak olayı yetkili mercilere belediye ve ilçe sağlık gurup başkanlığına bildireceğini söyledi.
Başayar yolu yapan taşeron firma yetkilisini de çağırıp yolun sulanmasını sağlayacağı sözünü verdi. Bunun üzerine yolu kapatan köylüler araçlarını çekerek yolu tekrar trafiğe açtılar.
Tozdan kahveye balkona çıkamıyoruz
Horozgediği köyü eski muhtarı Özcan Bora "Ben dahil şu anda köyde dört kişi kansere yakalandık. Bu köyde bu güne kadar kanserden 97 vatandaşımız öldü. Fabrikalar sağlımızı düşünmediler. Şimdi de karayolları müdürlüğü bizim sağlığımızı tehlikeye atıyor" dedi.
Fabrika cüruflarını, pisliklerini karayoluna döküyorlar. Geceleri kahveye ya da balkona çıkamıyoruz, pencerelerimizi açamıyoruz. Kadınlar çamaşır yıkayıp balkona asıyorlar, on dakika sonra çamaşırlar simsiyah oluyorlar. Doğa için zararlı olan cüruflar köyümüz arazilerine rasgele dökülüyor."
Bora ilgililere bildirmelerine karşın hiç bir önlem alınmadığını söyleyerek "Fabrikaların dumanından yıllardır zehirleniyoruz. Bu yetmiyormuş gibi şimdi de yol yapımı için serdikleri cürufdan çıkan tozlar köyümüzü yaşanmaz hale getirdi" dedi.
Bora, en azından yolun sulanarak tozlanmanın önüne geçilmesinin mümkün olduğunu, sulanması için gerekli yerlere müracaat ettiklerini ancak sonuç alamadıklarını belirtti.
"Yolu trafiğe kapatmaktan başka çaremiz kalmadı. Bu yol böyle devam ederse, yol kapatarak ve daha değişik eylemlerle sesimizi duyurmaya devam edeceğiz." dedi.
"Yoldan geçmeye çekinir olduk"
Yolu kullanan Yeni Foçalı Hasan Dündar "Bu yol turizm amaçlı da bir yol. Tarlada gider gibi bu yolda gidiyoruz. 'Avrupa Birliği'ne (AB) gireceğiz' diyorlar. Hiçbir Avrupa ülkesinde böyle bir yol yok. bu nedenle eylem yapan köylülere destek veriyoruz" dedi
"Su tankerimiz yok"
Jandarma tarafından olay yerine çağrılan taşeron Kaya Madencilik yetkilisi Metin Özkahveci "Su tankı bulamadığım için sulamayı kestim. İkinci bir su tankı getirip sulamaya başlayacağız. Bu toz ve kirlilik ortadan kalkacak" dedi. (SA/EZÖ)