Sabancı Üniversitesi Kurucu Rektörü ve eski TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Tosun Terzioğlu İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede dün akşam hayatını kaybetti.
Sabancı Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Tosun Hocamız, Sabancı Üniversitesi'nin Kurucu Rektörü olduğu 1997- 2009 yıllarında vizyoner kişiliği, üstün yöneticilik becerileri, hiç esirgemediği sevgi ve emeği ile Sabancı Üniversitesi'nin bir dünya üniversitesi olma yolculuğunda eşsiz bir rol oynamıştır. Kendisini her zaman sevgi, saygı ve minnetle anacağız.
“Daha önce ODTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı ve TÜBİTAK Başkanlığı da yapmış olan sevgili Tosun Hocamızın, Türkiye'de ve dünyada Matematikte çok kıymetli bir konumu vardır.
Cenaze töreniProf. Dr. Tosun Terzioğlu için 25 Şubat 2016, Perşembe günü, 10:00 - 11:00 arasında Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde anma töreni yapılacak. Cenaze, aynı gün törenden sonra, Bebek Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. |
Tosun Terzioğlu hakkında
Lise eğitimini Robert Kolej’de, lisans derecesini Newcastle-upon-Tyne Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra 1968’de doktora derecesini Matematik dalında Frankfurt Üniversitesi'nde aldı.
Wuppertal Üniversitesi, Michigan Üniversitesi ve ODTÜ'de çalıştı.
1992-1997 yılları arasında TÜBİTAK Başkanlığı, 1993-1997 yıllarında NATO Bilim Komitesi Türkiye temsilciliği, 1996-1997 yıllarında Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
1997 yılından beri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı ve 1989 yılından itibaren Türk Matematik Derneği Başkanlığı yaptı.
TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi olan Terzioğlu, Türkiye Bilimler Akademisi, Türk Matematik Derneği, TESEV, Türkiye Bilişim Vakfı, Tarih Vakfı, Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Vakfı, BITAV, Eğitim Reformu Girişimi ve Türkiye Zeka Vakfı üyesiydi.
"Bir dünya insanı"İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Tosun Terzioğlu hakkında 2015'te "Bir Dünya İnsanı: Tosun Terzioğlu" adlı bir kitap yayınlamıştı. Deniz Kurtoğlu Eken tarafından derlenen ve Fahri Aral tarafından yayına hazırlanan kitabın tanıtımında şu ifadeler yer aldı: "Prof. Dr. Tosun Terzioğlu'nun, değişik kavramlar ve konular üzerine düşüncelerini, yaşamından örneklerle söyleşi biçiminde dile getirdiği bu kitap, kurgusu ve bütünlüğü açısından alışılmış söyleşi kitaplarının dışında özellikler taşıyor. Bu kitap öncelikle okuru, "kavramlar" ya da "konular" üzerinde konuşulurken, söyleşinin sınırlarını aşarak, söyleşi yapılan kişinin o kavramla ilişkilendirdiği ve yaşamını etkileyen farklı dünyalara kolayca sokabiliyor. Okur kitabın bütününde bu havayı yakalarken, Terzioğlu gibi düşüncesi, bilim insanı kişiliğiyle yaşam felsefesini birleştirebilmiş birinin, yaşamın labirentlerinde dolaşırken matematikten, sosyal bilimlere, sanata, edebiyata ve müziğe uzanan renkli yolculuğunun tadına varıyor. Parabol kesitten söz edilirken, binlerce yıl önce Hititlerin Hattuşaş'ta inşa ettikleri kapıların depremle bağını görebiliyor, matematikteki sonsuzluk kavramını, Bach'ın müziği ile sonsuz bir heliks gibi kulağına doldurabiliyor. Kavram ve konuları seçerek, söyleşileri gerçekleştiren Deniz Kurtoğlu Eken'in derlediği bu eserde, dağılmış gibi görünen birçok kavram ve konu; kitabı bitirip, kapağı kapattığınızda karşınızda bir bilim insanının yaşamı olarak tecessüm ederek, biçimlenip, anlamlı hale geliyor. Bir Dünya İnsanı: Tosun Terzioğlu adlı çalışmanın, Türkiye'deki bilim insanlarının farklı dünyalarını öğrenmemize yol açacak bir eser olacağına inanıyoruz." * "Bir Dünya İnsanı: Tosun Terzioğlu", İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Yayına Hazırlayan: Fahri Aral, Derleyen: Deniz Kurtoğlu Eken, İstanbul 2015 |
(EKN)