Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurul, Mecidiyeköy Torun Center’da ölen 10 işçiyle ilgili savcılığın ve ailelerin yaptığı itirazı kabul ederek TOKİ yöneticilerine soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararı iptal etti.
Torun Center'da 6 Eylül 2014'te asansörün düşmesi sonucu ölen 10 işçiyle ilgili davada 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun kapsamında TOKİ yetkililerinin soruşturulmasına izin verilmemişti.
Bu karara itiraz eden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, iş cinayetinin olduğu söz konusu taşınmazın Haziran 2013’te TOKi tarafından yükleniciye devredilmesi gerekirken TOKİ’nin Aralık 2014’e kadar tapu devri işlemi için süre tanıyarak görevi ihmal ettiğini belirtti.
"Karar kamu görevlilerinin sorumluluğu açısından önemli"
Mahkeme savcıyı haklı görerek TOKİ’nin tapu devir tarihi olan Aralık 2014’e kadar inşaatın denetiminden sorumlu olduğu ancak inşaata yönelik müşavirlik ve kontrollük hizmeti sunduğuna dair bir belge olmadığını, üstelik TOKİ’nin tapunun geç devredilmesi suretiyle inşaatı yapan şirkete yapı denetiminden muafiyet sağladığı, vergi ve harç muafiyetinden yararlanıldığı, inşaata kamu yararı gerekçesiyle 24 saat çalışma izni çıkarılmasına sebebiyet verdiği için soruşturma izni verilmeyen 6 TOKİ yetkilisine yönelik itirazı iptal etti.
Avukat Yıkdız İmrek, “Bu karar hem başka iş cinayeti davalarına da yol gösterecek şekilde kamu görevlilerinin sorumluluğu noktasında önem taşıyor. Hem de, TOKİ görevlilerinin nasıl, kamu kaynaklarını bazı sermaye gruplarına rant dağıtmak için sorumsuzca kullandığını teyit ediyor. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, TOKİ'nin 1 yıl boyunca görünüşte mülkiyet sahibi olmayı sürdürerek inşaat firması Torunlar'ın yapı denetimi, vergi muafiyeti ve 24 saat çalışma izni gibi ayrıcalıklardan faydalanmasını sağladığını, buna karşılık kendi sorumluluğu gereği olarak iş güvenliği ve yapı denetimine ilişkin görevlerini yerine getirmediğini dolayısı ile asansör kazasından sorumlu olduğunu tespit ediyor” dedi.
İmrek, savcılığın itirazına yönelik kararın üzerinden 5 ay, ailelerin itirazına dair verilen karar üzerinden bir hafta geçtiğini ancak söz konusu kişiler hakkında herhangi bir işlem başlatılmadığını belirtti.
SGK'ya soruşturma izni çıkmamıştı
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı'nın hazırladığı iddianamede, asansör firması ve iş güvenliği uzmanlarının bulunduğu 25 şüphelinin "Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediyor.
Savcı, bilirkişi raporunda asli kusurlu olduğu tespit edilmesine rağmen aralarında inşaat sahipleri Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Yunus Emre Torun'un da olduğu dokuz kişi hakkında takipsizlik kararı vermişti.
Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı, 10 işçinin yaşamını yitirdiği Mecidiyeköy’deki Torun Center iş cinayetiyle ilgili haklarında suç duyurusu yapılan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri hakkında soruşturma izni vermemişti. (NV)