İstanbul, Şişli’deki Torun Center inşaatında asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin ölmesiyle ilgili davanın yedinci duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Davada tanık olarak dinlenilen bilirkişilerden makina mühendisi Sabri Becerik, olayın sabotaj sonucu gerçekleştiğini iddia etti.
Mahkeme, dosyanın detaylı rapor hazırlanmak üzere konusunda uzman yedi kişiden oluşan bir bilirkişi heyetine gönderilmesine karar verdi.
TIKLAYIN - TORUN CENTER İŞ CİNAYETİNDE TUTUKLU SANIK KALMADI
Davada 25 sanık, “taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan 22,5'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Sanıkların hiçbiri tutuklu değil.
Bilirkişi: “Sabotaj var”
Bugünkü duruşmaya 24 sanık ile müdahiller Mustafa Genç, Barış Sarıtaş, Nezahat Sarıtaş ve Rasim Meşe katıldı.
Asansör konusunda uzman olan makina mühendesi Sabri Becerik teknik bilirkişi sıfatıyla dinlenildi.
Becerik, sanık avukatları tarafından duruşma salonuna getirilen maket bir asansör üzerinden, asansör sisteminin nasıl çalıştığı, emniyet sisteminin ne olduğu ve emniyet sisteminin hangi sebeplerle görev yapamayacağı konularında bilgi verdi.
Davada tanık olarak dinlenilen Becerik, asansörün üzerinde bulunan ve müdahale edilmeden yerinden çıkması mümkün olmayan bir parçanın devre dışı bırakıldığını ileri sürdü, “Söylemek istemem, sabotaj var” dedi.
Bilirkişiye “bilgi içeren” soru
Müdahil ailelerin avukatlarından Yıldız İmrek, ifade biçimiyle göz teması nedeniyle, bilirkişi Becerik'in sanık avukatlarından Mustafa Güneş ile bir temasının olduğu izlenimi edindiğini söyledi.
Mahkeme heyeti başkanı Ahmet Civelek de avukat Güneş'e, “Sizin sorularınızdan biz de rahatsızlık duyduk” dedi. Hakim Civelek, avukattan bilirkişiye bilgi içeren sorular sormasını istedi.
Avukat İmrek, bilirkişinin bilgi vermesi, kusur konusuna girmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Bilirkişi heyetine keşif yetkisi
Avukat İmrek, “Davada eksik kalmaması açısından keşif yapılmasını istiyoruz” talebinde bulundu.
Mahkeme de müdahil avukatların talebini kabul ederek şu kararları verdi:
“Dosyanın, oluşturulacak iki iş güvenliği uzmanı, iki makine mühendisi, bir hukukçu ve inşaat ile elektrik mühendisi olmak üzere yedi kişilik bilirkişi heyetine gönderilmesine,
Bilirkişilerin, dosyadaki tanık ve taraf beyanları, olay esnasındaki keşif raporu ile diğer raporları, fotoğraflar ve bilgileri, kusur durumunu inceleyerek olayda kimin kusurlu olduğu ve kusur derecelerinin ne olduğunu gösterir şekilde teferruatlı rapor hazırlanmasına,
Raporun önceki raporla çelişkili olması halinde çelişkinin nereden kaynaklandığı hususunun da belirtilmesine.”
Bilirkişilere istemeleri halinde yerinde tespit yapmaları için yetki de verildi.
Mahkeme, sanıklara uygulanan yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebini reddederken, sanıkların duruşmaya gelme zorunluluğunu kaldırdı.
Sonraki duruşma 15 Nisan’da. (AS)