Mecidiyeköy'de Torun Center inşaatında 10 işçinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davada mütaalasını açıklayan savcı, 9 kişinin cezalandırılmasını isterken 16 kişinin ise beraatini talep etti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki görülen 12. duruşmada savcı Ömer Karakaya, Proje Müdürü Murat Aytimur, Geda Major Asansör Firması teknik sorumlusu Önder Türksoy, asansör teknikerleri Adem Akyıldız, Turgay Dalkılıç, Ümit Savul, Torunlar GYO çalışanları Bünyamin Keskin, Emre Öz, İş Sağlığı ve Güvenliği firması olan NCA firması çalışanları Ahmet Said Demir, Mert Çanakçı'nın TCK’nın 85/2, 22/3-4, 53/6 maddeleri gereğince ayrı ayrı cezalandırılmasına karar verdi.
Savcı, diğer dokuz sanığın ise haklarında kamu davası açılmış olsa da bilirkişi raporunda üzerlerine atılı suç bulunmadığı için beraatine karar verdi.
bianet'e konuşan davanın avukatlarından Yıldız İmrek, savcının bilinçli taksirden ceza istediğini ancak sanıkların olası kast ile yargılanmaları gerektiğini belirtti.
"10 işçinin yaşamını yitirdiği böyle bir iş cinayetinde savcının mütalaası insan hayatını son derece hafife alıyor. Ve iş cinayetinin önlenmesi için caydırıcı cezalar verilmesi yönünde eksik bir mütalaa. Ancak biz mahkemenin farklı bir karar verebileceğini düşünüyor ve umuyoruz.”
Madde 85/2 Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Madde 22/3 Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır. Madde 22/4 Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir. Madde 53/6 Belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet halinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. Yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar. |
Ne olmuştu?
7 Eylül 2014 tarihinde Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen arsasındaki Torun Center inşaatında işçileri taşıyan asansör 32. Kattan aşağı düştü, 10 işçi yaşamını yitirdi.
Yaşamını yitiren işçilerin isimleri şöyle: Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara, Cengiz Bilgi.
İddianame 41 gün sonra hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı'nın hazırladığı iddianamede, asansör firması ve iş güvenliği uzmanlarının bulunduğu dördü tutuklu 25 şüphelinin "Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
25 sanıktan 12’si Torunlar GYO, beşi Geda Majör Asansör firması, sekizi NCA İş ve İş Güvenliği firmasında görevli.
Proje Müdürü Murat Aytimur, Geda Major Asansör Firması teknik sorumlusu Önder Türksoy, asansör teknikerleri Adem Akyıldız ve Turgay Dalkılıç tutuklu yargılanmaya başlandı. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde davanın 3. Duruşması 20 Şubat 2015’de görüldü ve tutuklu sanıkların hepsi serbest bırakıldı.
İddianamede aralarında inşaat sahiplerinin de olduğu dokuz kişi hakkında takipsizlik kararı verilmişti.
27 Ekim 2016'daki duruşmada 103 sayfalık bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda kazaya sebep olan kişi ya da kişilerin kesin olarak tespit edilemediğinden asli kusurlu kişinin tespit edilemediği belirtildi. (NV)