İstanbul Mecidiyeköy'de Torun Center’ın inşaatında 6 Eylül 2014'te asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin öldüğü iş cinayeti davasında karar çıktı.
Davayı karara bağlayan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi 9 sanığa “Taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 8 yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanıkların suçu taksirle işlenmesi ve tali kusurlu olmalarını göz önünde bulundurarak günlüğü 20 TL’den 60 bin 800’er TL adli para cezasına çevirdi. 16 sanık ise beraat etti.
14 Şubat 2017 günü görülen duruşmada savcı verdiği mütalaada 9 kişinin cezalandırılmasını isterken 16 kişinin ise beraatını talep etmişti.
Karar duruşmasına iş cinayetinde yaşamını yitiren 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Hıdır Ali Genç'in babası Mustafa Genç ile İsmail Sarıtaş'ın kardeşi Ferit Sarıtaş katıldı. Duruşmada 5 tutuksuz sanık hazır bulunurken, diğer sanıkları ise avukatları temsil etti.
Mustafa Genç: Kaza değil cinayettir
İlk olarak söz alan müşteki avukatı Yıldız İmrek sanıkların cezalandırılmasını talep etti. Daha sonra söz alan Mustafa Genç, "Orada ben de çalıştım. İnsanca önlem alınmadığını herkes biliyor. Bu kaza değil, cinayetttir" diyerek sanıkların cezalandırılmasını talep etti. Ferit Sarıtaş da, şikayetçi olduğunu söyledi.
Sanıklar beraat talebinde bulundu
Daha sonra sanıklar söz alarak beraat talebinde bulundu.
Duruşmayı karara bağlayan mahkeme heyeti, asansör bakım ve tamir işlerinden sorumlu şirket çalışanları Önder Türksoy, Ümit Savul, Turgay Dalkıç ve Adem Akyıldız ile inşaat firması bünyesinde çalışan Murat Aytimur, Bünyamin Keskin, Emre Öz ile iş güvenliği firması çalışanları Ahmet Sait Demir ve Mert Çanakçı'nın üzerlerine atılı, "Taksirle ölüme sebebiyet" vermek suçundan, önce 10 yıl hapis cezasına hükmetti. Daha sonra sanıkların sabıkasız oluşu ve duruşmalardaki davranışları dikkate alınarak cezanın 8 yıl 4 aya indirilmesine karar verdi. Mahkeme, bu 8 yıl 4 ay hapis cezasını ise, "Sanıkların suçu taksirle işlemeleri ve tali kusurlu olmaları" gerekçesiyle günlüğü 20 TL'den 60'ar bin 800'er TL adli para cezasına çevrilmesine hükmetti. Mahkeme sanıkların meslek ve sanatın gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla suç işledikleri gerekçesiyle 3 ay süreyle meslekten yasaklanmalarını da hükmetti. Mahkeme, olayda kusurlarının bulunmaması nedeniyle 16 sanığın beraatine karar verdi.
Ne olmuştu?
7 Eylül 2014 tarihinde Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen arsasındaki Torun Center inşaatında işçileri taşıyan asansör 32. Kattan aşağı düştü, 10 işçi yaşamını yitirdi.
Yaşamını yitiren işçilerin isimleri şöyle: Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara, Cengiz Bilgi.
İddianame 41 gün sonra hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı'nın hazırladığı iddianamede, asansör firması ve iş güvenliği uzmanlarının bulunduğu dördü tutuklu 25 şüphelinin "Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
25 sanıktan 12’si Torunlar GYO, beşi Geda Majör Asansör firması, sekizi NCA İş ve İş Güvenliği firmasında görevli.
Proje Müdürü Murat Aytimur, Geda Major Asansör Firması teknik sorumlusu Önder Türksoy, asansör teknikerleri Adem Akyıldız ve Turgay Dalkılıç tutuklu yargılanmaya başlandı. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde davanın 3. Duruşması 20 Şubat 2015’de görüldü ve tutuklu sanıkların hepsi serbest bırakıldı.
İddianamede aralarında inşaat sahiplerinin de olduğu dokuz kişi hakkında takipsizlik kararı verilmişti.
27 Ekim 2016'daki duruşmada 103 sayfalık bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda kazaya sebep olan kişi ya da kişilerin kesin olarak tespit edilemediğinden asli kusurlu kişinin tespit edilemediği belirtildi.
14 Şubat 2017 günü görülen duruşmada savcı verdiği mütalaada 9 kişinin cezalandırılmasını isterken 16 kişinin ise beraatını talep etti. (HK)