Diyarbakır, Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı başkanlığındaki, değişik üniversitelerden sekiz kişilik ekip, "töre ve namus bahaneli" cinayeti işleyenlerle cezaevlerinde görüşmeye başladı.
Doç. Dr. Bağlı, şimdiye kadar altı cezaevinde 30 tutuklu ve hükümlü ile görüştüklerini ve her birinin pişmanlık duymadığını ifade ettiğini söyledi.
"Pişman olmadıklarını söylüyorlar"
"Töre/namus" bahanesiyle cinayet işleyenlerin cinayetleri dedikodulara göre değil, kendilerince "sabit delil ve nedenlere" bağlı işlediklerini söyleyen Doç. Dr. Bağlı, oluşturulan heyette, antropolog, sosyolog, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan sekiz kişinin bulunduğunu söyledi.
Bağlı, Türkiye'de ilk kez töre ve namus kavramları yüzünden işlenen cinayetlerle ilgili bilimsel bir çalışma yapıldığını söyleyerek, "Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü de bu konuda bize çok yardımcı oldu. Proje çerçevesinde Diyarbakır'daki 3 cezaevi ile Mardin, Siirt ve Batman'daki cezaevlerinde yaklaşık 30 hükümlü ve tutuklu ile görüştük. Medya, yargı ve sivil toplum örgütlerinin hassas olduğu konu hakkında bilimsel bir çalışma yapma ihtiyacı duyduk" dedi.
Hükümlü ve tutuklular ile cezaevlerinde bire bir görüşerek, üç farklı ankette yaklaşık 200 soru yönelttiklerini aktaran Bağlı "Kişinin aile yapısı, toplumsal değerlere bakış açısı ve psikolojik durumunu inceliyoruz. Görüştüklerimiz arasında şimdiye kadar bu suçlardan yatan iki kadın da vardı. Adalet Bakanlığı bu tür tutuklu ve hükümlüler ile görüşmemiz için 44 cezaevine giriş için izin verdi" dedi. (EZÖ/AÖ)