TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülmeye başlanan "Torba Yasa" ya tepkiler yasanın işçi haklarına yönelik bir saldırı olduğu gerekçesiyle artarak devam ediyor. Türk-İş bugün tüm ilçe temsilciliklerindeki AKP il binaları önünde basın açıklaması düzenleyecek.
İşçi fonunun yağmalanması, sözleşmeli çalışmanın esas alınması, engelli istihdamının azaltılması, asgari ücret miktarının düşürülmesi, kıdem tazminatının kaldırılması, yasal sürgünün önünün açılmasının eleştiriler arasında olduğu protestolarda "Torba Yasa" tasarısında emek haklarına ilişkin maddelerin yeniden düzenlenmesi talep ediliyor.
"Yasanın geçmesine izin vermeyeceğiz"
Ankara'da Torba Yasa Tasarısını protesto etmek amacıyla Meclis önüne kadar yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması yapmak isteyen KESK'lilere polis biber gazı ile müdahalede bulundu. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, 81 ilde aynı saatte yaptıkları açıklamaya Ankara'da izin verilmemesini eleştirerek "Bugün bize izin verilmiyor, ama biz çok yakın bir zaman sonra Türkiye'nin her yerindeki emekçiler olarak Torba Yasa'ya karşı Ankara'ya yürüyeceğiz ve Meclis'i kuşatacağız. Bu yasanın geçmesine izin vermeyeceğiz" dedi.
Kırıkkale'de Türk Metal Sendikası, Petrol İş Sendikası, Eğitim-Sen ve KESK üyeleri "Torba Yasa" ya karşı Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) il binası önünde ortak eylem yaptı.Yasa, sermaye sınıfının istediği düzenlemelerin tek taraflı olarak çıkarılması, emekçi ve halkın yok sayılması, işsizlik fonunun yağmalanması, sözleşmeli çalışmanın esas alınması gerekçeleriyle protesto edildi.
İzmir'de, KESK İzmir Şubeler Platformu AKP il başkanlığı önünde eylem yaptı. Eylemde "Torba Yasa" ile işverene her türlü kolaylık sağlanırken emekçilerinin ücretlerinin düşürülmesi, engellilerin istihdamının azaltılması, çalışma saatlerinin yükseltilmesi, kamu emekçilerinin sürgüne yollanmasının önünün açılmasının amaçlandığı gerekçesiyle yasaya karşı çıkıldı.
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Eğitim-Sen üyeleri AKP binası önünde eylem yaptı. Eylemciler, "Torba Yasa" ile AKP'nin emekçiyi kandırdığını ve işçi için zaten zor olan çalışma hayatının büsbütün yaşanılmaz hale getirmeye çalıştığını iddia etti.
İzmit'te Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Lastik-İş ve Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri DİSK'in ilan ettiği "Torba Yasası'na Karşı Genel Direniş" kapsamında yürüyüş ve eylem yaptı. Yasayı "gençliğin geleceğini karartan yasa" olarak nitelendiren eylemciler, kayıt dışı çalışmayı ve taşeronlaşmayı artıracağı, kıdem tazminatının kaldırılmasına sebep olacağı, asgari ücreti düşürecek olan bölgesel asgari ücret uygulamasının getirilmesi gerekçeleriyle yasaya karşı çıktı.
Artvin'de Eğitim-Sen şubesi yasanın hükümetin emekçilere yönelik yeni bir saldırısı olarak sermayenin isteği doğrultusunda çıkarıldığını, yasanın yürürlüğe girmesi halinde deneme süresi adı altında hiçbir ücret ödemeden gençleri çalıştırmanın önünün açılacağını ve sürgünün yasallaşacağını açıkladı.
Eskişehir'de Eğitim-Sen üyeleri yasanın on binlerce kamu çalışanının taşra teşkilatlarına sürgün edilmesine, engelliler de çalışma yaşamından tecrit edilmesine, kamu emekçisinin esnek çalışmasına, geçici görevlendirmeyle yasal olarak 6 aya kadar sürgüne gönderilebilmesi gerekçesiyle eylem gerçekleştirdi.
Diyarbakır'da Kamu Emekçileri Diyarbakır Şubeler Platformu üyeleri, hükümetin yasa tasarılarının emekçileri, yoksulları ve işçileri görmezden geldiğini ileri sürerek AKP İl Başkanlığı önünde oturma eylemi düzenledi. Eylemde "Torba Yasa" ile hükümetin halkı ve emekçiyi yok sayarak yeni yasaklara ve baskılara imza attığı ileri sürüldü.
Gaziantep'te DİSK ve Türk-İş yöneticilerinin de desteğiyle AKP İl Başkanlığı önünde yapılan eylemde yasa tasarının amacının işverene her türlü kolaylığı sağlarken, emekçilerin ücretlerini düşürmek, engellilerin istihdamını azaltmak, işsizlik fonunu kalıcı olarak işverene açmak, çalışma saatlerini yükseltmek ve kamu emekçilerinin sürgüne yollanmasının önünü açmak olduğu dile getirildi.
İstanbul'da DİSK ve Türk-İş üyesi grup, "Torba Yasa" yı gençlerin sömürülmesinin önünü açtığı, kayıt dışı çalışma ve taşeronlaşmayı arttırarak emekçilerin haklarına yöenlik bir saldırı olduğu gerekçesiyle protesto etti.
Samsun'da KESK Şubeler Platformu üyelerinin, "Torba Yasası" tepki gösterdiği eylemde yasanın yürürlüğe girmesi halinde emekçilerin geleceğine ipotek koyacağı, hükümetin halkın sabrını daha fazla zorlamadan yasayı geri çekmesi gerektiği açıklandı.
Adana'da DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, Türk Tabipler Birliği ve TMMOB'nin katıldığı toplu protesto eylemine CHP de destek verdi. Yürüyüş sırasında yapılan açıklamada AKP Hükümetinin, emekçilere yönelik yeni bir saldırı planı ortaya koymakta olduğu savunuldu. (EG/EÖ)