Torba Yasa'dan üç maddenin çıkarılmasını olumlu bulan uzmanlar, yasanın bu halinin de işçi haklarında önemli kayıplara yol açtığını savunuyor. bianet'e konuşan Sendikal Eğitim Uzmanı Erhan Kaplan, yasanın mevcut halinde işçilerin aleyhine olan birçok maddenin yer aldığını açıkladı.
"Torba Yasa" olarak bilinen "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" 13 Şubat'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Evden, uzaktan çalışmayı düzenleyen ve esnek çalışmayı yaygınlaştıracak madde, çırakların asgari ücretlerinin düşürülmesi, deneme süresini dört ay uzatan madde ve turizm sektöründe çalışan işçilerin denkleştirme süresini dört aya kadar uzatan maddeler, tasarıdan Genel Kurul'a gelmeden önce çıkarıldı. Kaplan bu değişikliğin olumlu olduğunu söyledi.
Sendikal Eğitim Uzmanı Erhan Kaplan, "Türk-İş ile Hak-İş konfederasyonları, bu süreçte sessiz kaldıkları gibi, yer yer iktidarı destekleyen beyanatlarda bile bulundu. Türk-İş genel merkezi değil ama, Türk-İş'e bağlı kimi sendikalar ise ilk günden tasarıya karşı mücadele içine girdiler. DİSK, KESK ve TTB ise yasa tasarısına güçleri oranında etkinlikler gerçekleştirdi" dedi.
Erhan Kaplan, Hükümet'in yasayı işçi örgütleriyle bir mutabakat aramadan çıkardığını açıkladı. Kaplan, "İşveren örgütlerinin daha önce talepte bulunduğu ve 'iş piyasasını daraltıcı etkileri azaltma' gerekçesine sığınılarak pek çok madde geçti" diye konuştu.
Kaplan, yasada emekçilerin aleyhine olan maddeleri şöyle sıraladı:
* İşsizlik Sigortası Fonu'nun kullanımında değişiklik yapıldı. Resmi işsiz sayısı üç milyon ancak fondan 170 bin kişi yararlanabiliyor. Yeni yasayla fondaki 46 milyar TL'nin gelirlerinin yüzde 50'sine Hükümet el koyabilecek ve 31 Aralık 2015'e kadar yeni işçiler için işveren primi de fondan karşılanacak. Ayrıca, Özel İstihdam Büroları'nın da yolu açıldı.
* Belediye-İş verilerine göre yaklaşık olarak 55 bin kişiyi ilgilendiren maddeye göre, eğer işçiler "ihtiyaç fazlası" ilan edilirlerse, Milli Eğitim ve Emniyet teşkilatlarının taşra örgütlerine yollanacaklar. Belediye yeni kadrolu işçi istihdam edemeyecek, taşeronlaşmanın önü açılacak.
* Denetimler, iş müfettişleri yerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın memurları tarafından yapılacak. Bu da Ostim Organize Sanayi Bölgesi'nde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 20 işçiyle gündeme gelen denetimsiz işyerlerini istisna olmaktan çıkartılıp kural haline dönüştürecek.
* Kamuda da esnek istihdam ve kamu çalışanlarına performans uygulaması getiriliyor. Bu şekilde iş güvencesi ortadan kalktığı gibi keyfiyetin yolu da açılıyor.
3 Şubat'ta Ankara'daki OSTİM'de (Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi) iki işyerinde meydana gelen ve 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamaların LPG tüplerinden çıkan gazın ortamı kaplaması ve alev alması sonucu meydana geldiği açıklanmıştı. (AS/EÖ)