"Torba Yasa", üç maddenin çıkarılmasıyla TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Ancak uzmanlar yasanın bu halinin de işçi haklarını gasp ettiğini düşünüyor.
"Torba Yasa" olarak bilinen "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" 13 Şubat'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Evden, uzaktan çalışmayı düzenleyen ve esnek çalışmayı yaygınlaştıracak madde, deneme süresini dört ay uzatan madde ve turizm sektöründe çalışan işçilerin denkleştirme süresini dört aya kadar uzatan maddeler, tasarıyla birlikte Genel Kurul'a gelmedi.
Eski Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Uzmanı, Dünya gazetesinden Erhan Bilgin, bu üç maddenin çekilmesinin olumlu ve anlamlı olduğunu ancak sorunun çözülmediğini söyledi.
bianet'e konuşan Bilgin, şu açıklamayı yaptı:
"Piyasa yasaları"na göre, Torba Yasa'yla getirilen bu hükümler zaten uygulanıyor. Örneğin kayıt dışı istihdam kanunen yasak. Yasağın yaptırımları artırılsa da bu uygulama devam edecek. Esas mesele, "piyasa yasalarını" geriletecek bir irade oluşturmakta.
"Yasa çıkıyor, durum kötüleşecek" algısını, sendika bürokrasisi yaratıyor. Bu tür düzenlemeler her gündeme geldiğinde sendika bürokrasisi ayağa kalkıyor, topu hükümete atıyor, sonra geri çekiliyor.
"Bazı uzmanlar kamuoyunu yanlış bilgilendirdi"
13.5 milyon ücretlinin üçte biri kayıt dışı çalışıyor. Kayıt dışı çalışanların büyük kısmı Torba Yasa'da getirilmek istenen çalışma statülerine sahip, hatta daha da kötü durumdalar. Yasal olarak da Torba Yasa'daki düzenlemelere tabi olan yaklaşık bir milyona yakın çalışan var. Sendikalı çalışanlar ve kamuda kadrolu çalışanlar dışında diğer bütün ücretliler "piyasa yasaları"na tabi. Bu noktada kamuoyunu yanlış bilgilendiren akademisyen ve uzmanlar da sorumlu. Onlar da dikkati "piyasa yasaları"na değil AKP'ye ve parlamentoya çekiyorlar.
Sendikalaşmanın ve sendikal denetimin yaygınlaşarak sendika bürokrasinin etkinliğinin kırılması gerekiyor. Çalışanların sendikalara sahip çıkarak yeni bir sendikal anlayış ortaya koymaları gerekiyor.
Torba Yasa'da değişiklik getiren maddeler, yaklaşık üç yıldır gündemde. Çalışma Bakanlığı bu konuyu defalarca sendikalara iletti. Resmen tebliğ etmemiş olabilir. Ama İLO, Avrupa Birliği ve diğer resmi kuruluşların toplantılarında ve çok önemli olan Üçlü Danışma Kurulu'nda çalışma hayatında bu tür değişiklik yapacağını, yapılması gerektiğini gerek sendika bürokratlarına gerek sendika uzmanlarına iletti.
Fakat sendika bürokrasisi bunları tabanla paylaşmadı, bilgilendirmedi ve hazırlamadı. Bunun sorumlusu olarak AKP'yi gösterdi ve yanlış bir algı yarattı. Oysa bu durum, 2001 krizinden beri devam eden politikaların mantıki bir sonucu. AKP yerine CHP de gelse bu mantıki zorunlulukları yerine getirecek. (AS/EÖ)