Başta işçi sendikaları olmak pek çok kesimin tepkisini çeken "Torba Yasa" önceki gece Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı. Yasa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını bekliyor
Yasa ile pek çok af ve sosyal haklar düzenlenirken, öğrenci affı kapsamında yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilenlere dönüş yolu açıdı, ancak "terör suçları"ndan hüküm giyenler düzenleme kapsamı dışında bırakıldı.
12 Eylül ve 12 Mart mağdurları için yapılan düzenlemede altı ay içinde başvurmak şartıyla gözaltı ve cezaevinde geçen süre için sosyal güvenlik kapsamında borçlanabilme hakkı sadece o dönem beraat edenlere tanındı.
İşçi eylemlerine kulak verildi
Tasarının görüşmeleri sırasında emekçilerin yaptığı eylemlerle karşı çıktığı bazı konular dikkate aldındı.
Torba yasa tasarısı içinde yer alan çalışma hayatını ilgilendiren "denkleştirme", "deneme sürelerinin uzatılması" ve "evden çalışma ve uzaktan çalışma" maddeleri geri çekildi.
Erbakan'a borç affı
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın verdiği önerge sonrası eklenen geçici madde ile eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın "kayıp trilyon" davası ile ilgili borcu indirildi.
Faiziyle birlikte 12.5 milyon lira ödeme yapması gereken Erbakan'ın borcu Torba tasarıda yapılan değişiklikle 1.2 milyon lira civarına düşecek. Enflasyon güncellemesi yapıldıktan sonra ödenecek paranın en fazla 1.8 milyon lira olması bekleniyor.
Kanundaki diğer düzenlemeler özetle şöyle:
- Silikozis hastaları malulen emekli olacak.
- Türkiye Kömür İşletmeleri kömür yardımı için yapacağı mal ve hizmet alımları da Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulacak.
- Siyasi partilerin mali denetimi Anayasa Mahkemesince yapılacak. Siyasi partiler, siyasi faaliyetler kapsamın her türlü harcamayı yapabilecek.
- 31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler, SSK prim borçları yeniden yapılandırılacak. Alacaklar enflasyona göre yeniden hesaplanacak.
- Sigara cezası dışında başta trafik cezaları olmak üzere 120 liranın altındaki idari para cezaları silinecek.
- Erken doğum yapan kadın işçi, doğumdan önce kullanamadığı iznini doğum sonrasında kullanabilecek. Sekiz haftalık iznin kullanılmayan süresi yine sekiz hafta olan doğum sonrası izine eklenecek.
- Sendikaların yetki tespitinde 30 Haziran 2011 tarihinden sonra yayımlanacak istatistikler dikkate alınacak.
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İstanbul'a taşınacak.
- Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, ihtiyaç sahibi yüksek öğrenim öğrencilerine burs verilmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilerden 31 Aralık 2015 tarihine kadar şartlı bağış kabul edebilecek.
- Ormanlara her türlü hayvan sokulması yasak olacak. (EG/EÖ)